Serier
0

Brexit kan spænde ben for europæisk finansskat

Kampen om Londons finansielle job, der flyttes som konsekvens af briternes farvel til EU, har lagt planerne om en finansiel skat på aktiehandel i Europa på is. Frankrig og Tyskland er begyndt at trække i land.

Brexit - britisk farvel til EU

Med briternes brexit har Tyskland og Frankrig fået kolde fødder i EU-arbejdet for en finansiel skat på aktiehandel, og seks års arbejde er begyndt at smuldre.

Kampen om at tiltrække finansielle job fra London til byer som Frankfurt og Paris i lyset af briternes EU-farvel er i stedet kommet øverst på agendaen.

Det skriver Bloomberg.

Brexit kan rykke »tusindvis af job til Paris«, har meldingen lydt fra den franske finansminister Bruno Le Maire tidligere denne måned. Et ryk som en finansiel transaktionsskat – en FTT, som man siger i Bruxelles, kan sætte en stopper for.

Finansskattens historie
  • En skat på finansielle transaktioner er både blevet kaldt aktieskat, finansskat, Robin Hood-skat og på EU-sprog en FTT.
  • Den engelske økonom John Maynard Keynes var den første til at præsentere idéen om en skat på aktiehandel i sit kendte værk "The General Theory of Employment, Interest, and Money" fra 1936.
  • Økonomen og nobelprismodtageren James Tobin videreførte tanken. Efter kollapset i det amerikanske Bretton Woods-valutasystem i 1971 forslog han en skat på valutahandel, der siden blev kendt som »Tobin-skatten«.
  • Senest har den franske økonom Thomas Piketty, der er kendt for værket "Kapitalen i 21. århundrede", også forslået en finansskat.
  • En skat på finansielle transaktioner har været omtalt i mange forskellige udgaver, og lande som Frankrig og Italien har i dag selv indført en sådan skat.
  • EU-kommission har tidligere forslået en skat på 0,1 pct. på aktier og obligationer, men de 28 EU-lande om en fælles aktieskat.
  • Ti lande, herunder Tyskland og Frankrig, arbejder i disse år på en fælles aftale.

Også den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, ser lige nu, hvordan flere finansielle storspillere som USA's største investeringsbanker, Goldman Sachs og Morgan Stanley til sammen regner med at rykke 2.500 stillinger til Frankfurt, og det har sat en klar dæmper på tyskerne iver efter en finansskat.

»Nogle havde sagt, at Brexit kunne fremskynde yderligere interesse« i den finansielle transaktionsskat, siger Dan Neidle, partner hos advokatfirmaet Clifford Chance i London, til Bloomberg.

»Faktisk ser det ud til, at det modsatte er tilfældet. Brexit har fået franskmændene og andre til at stræbe efter at tiltrække den finansielle sektor - disse bestræbelser vil blive fuldstændigt undergravet af FTT,« fortsætter han.

Forventningen var ellers forud for brexit-afstemningen en helt andet. Faktisk pegede flere på, at et EU uden briterne ville lempe arbejdet. Med London som Europas finansielle centrum, har Storbritannien været den klart største modstander af en finansskat, og med dem væk, så vejen ud til at blive nemmere. Men det billede er nu vendt.

Der er i alt ti EU-lande, der aktivt har arbejdet for en finansskat. Et arbejde, som Danmark indtil nu har stået uden for.

Den nuværende regering har da heller ingen planer om at tilslutte sig, mens Socialdemokratiet, der under Helle Thorning-Schmidt som statsminister var imod, nu er vendt om, og i januar i år meddelte partiet, der i dag ledes af Mette Frederiksen, at man nu støtter en europæisk skat på aktiehandel.

En skat, der dog ser ud til at ligge død hen så længe brexit-forhandlingerne kører.

»Jo, jeg vil gerne have skatten, jeg vil bare gerne have, at vi medregner den forskel, det gør, at Storbritannien nu forlader EU,« siger Bruno Le Maire til Bloomberg.

BRANCHENYT
Læs også