Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briterne kan miste retten til at bo i EU

Det er langt fra sikkert, at briterne beholder retten til at bo og leve i EU-lande, når brexit endelig gennemføres. Det står klart efter flere lange forhandlingsdage, rapporterer britisk medie.

Brexit - britisk farvel til EU
Storbritannien og EU-landene kæmper lige nu om at sikre rettigheder til deres borgere under brexit-forhandlinger i EU. Tegning: Niels Bo Bojesen

Briter, der i dag lever i et EU-land, kan miste retten til at blive, når Storbritannien melder sig endeligt ud af EU.

Det står klart efter flere dages brexit-forhandlinger, skriver The Guardian.

Emnet blev bragt på bordet af de britiske forhandlere på de tre og halv dag lange, intense og tekniske møder i EU, om hvordan briterne skal vikles ud af EU-samarbejdet. Fra de 27 EU-landes side er der klar tale: Noget for noget.

Hvis Storbritannien vil beholde retten til at bo og leve i EU-lande, så skal EU-borgere have samme ret til at bo i Storbritannien.

Diskussionerne bølger, mens op imod 5 mio. mennesker lige nu er usikre på, om brexit vil tvinge dem til at flytte.

Der bor omkring 1,2 mio. briter i EU, som vil kunne blive påvirket. For eksempel vil nye regler ramme en brite, der i dag bor i Tyskland, så personen i fremtiden ikke vil kunne flytte til f.eks. Frankrig eller Danmark.

Fra EU-landenes side melder man sig klar til at se på problemet – men ikke uden, at briterne kommer med en lignende mulighed for 3,5 mio. EU-borgere, der i dag har hjem i Storbritannien.

En kilde tæt på brexit-forhandlinger i EU fortæller ifølge The Guardian, at der nu er indgået aftaler om ca. 50 pct. af de ting, der omhandler borgernes rettigheder.

»Men vi tvivler stadig på EU’s planer og deres engagement i at opretholde borgernes rettigheder,« tilføjer kilden til avisen, der yderligere fortæller, at briterne havde »et seriøst bud« med til forhandlingerne, mens EU-landenes tilbud ikke var ligeså spiseligt.

Emnet er et af flere politisk følsomme problemer, der er opstået under brexit-drøftelserne i EU, der kredser om emner som beskyttelse af borgernes rettigheder, beskæftigelse, sundhedspleje, pensionsrettigheder og uddannelse.

Der venter yderligere tre runder brexit-forhandlinger, der allerede er lagt i kalenderen for august, september og oktober forud for topmøderne.

BRANCHENYT
Læs også