- For abonnenter
Vi kører længere og længere for at komme på arbejde
Danskerne pendler som aldrig før. Ifølge en ny analyse giver det især problemer i Trekantområdet. Forskerne forventer endnu flere biler og endnu mere pendling.
Hver morgen lidt før kl. 7 sætter den 49-årige Lene Penon sig ud i sin bil for at køre fra hjemmet i Brenderup uden for Middelfart på Fyn til sit arbejde hos AffaldGenbrug i Vejle Kommune. Ca. 45 minutter tager det på en god dag at køre de 50 km. Selv om hastighedsgrænsen sine steder er 130 km/t., kan det ikke gøres hurtigere, fordi trafikken på både motorvejen og indfaldsvejene til Vejle er ved at sande til.
»Der er kommet flere biler, og det tager længere tid at komme frem,« fortæller Lene Penon.
Virksomheder får sværere og sværere ved at finde medarbejdere. Derfor har vi brug for flere investeringer i både veje og jernbaner.
Trafikken på motorvejen går sjældent helt i stå, det gør den til gengæld inde i Vejle.
Der er to grunde til, at Lene Penon tager bilen frem for bus eller tog: Bilen giver fleksibiliteten, og busser og tog kører for sjældent. Især busdriften er blevet forringet.
»Det ville slet ikke hænge sammen tidsmæssigt uden bil. Kun hvis jeg boede i nærheden af en togstation med timedrift, ville jeg overveje at taget toget,« siger hun.
Lene Penon er ikke den eneste i familien, der forlader hjemkommunen for at køre på arbejde. Hendes mand tager hver dag bilen til Sønderborg, hvilket gør ægteparret til et eksempel på den udvikling, som foregår i disse år.
Flere pendler
Flere og flere tager bilen og kører samtidig længere til og fra arbejdet.
Ifølge en ny analyse fra Region Syddanmark er antallet af danskere, der pendler over en kommunegrænse for at komme på arbejde,