Politik

Kommuner kræver ordentlige arbejdsvilkår – men tjekker ikke

Næsten halvdelen af kommunerne tjekker sjældent, om arbejdsreglerne bliver overholdt, når opgaver sendes ud af huset. Dermed risikerer lovlydige danske virksomheder unfair konkurrence fra udenlandske firmaer, lyder det fra Dansk Håndværk.

I dag stiller 51 pct. af kommunerne altid krav om arbejdsklausuler, når de sender opgaver i udbud. I 2014 gjaldt det 47 pct. af kommunerne. Især inden for byggeri og anlæg er krav om at følge løn- og arbejdsvilkår i den gældende danske overenskomst udbredt, men kommunerne kontrollerer kun sjældent, at klausulerne også bliver overholdt. Arkivfoto: Ida Munch. Foto: Ida Munch

Stadig flere kommuner kræver løn- og arbejdsvilkår efter gældende overenskomst, når de sender offentlige opgaver i udbud, men næsten halvdelen af kommunerne tjekker sjældent, om de såkaldte arbejdsklausuler bliver overholdt.

Formålet med klausulerne er forhindre social dumping ved brug af udenlandske firmaer eller underleverandører, og erfaringerne viser, at ikke alt foregår efter bogen.

Fra 2012 og til marts i år har Skat foretaget efterregulering af indkomst, moms og skat for 818 mio. kr. hos virksomheder eller personer. Politiet har sigtet 1.435 personer eller virksomheder for overtrædelse af det såkaldte RUT-register, hvor udenlandske tjenesteydere skal være registreret, og Arbejdstilsynet har udstedt 4.940 forbud eller strakspåbud til udenlandske virksomheder for alvorlige brud på arbejdsmiljøreglerne.

Dansk Håndværk, der er arbejdsgiverforening for små og mellemstore virksomheder inden for håndværk, byggeri og industri, langer hårdt ud efter kommunerne for ikke at kontrollere, om klausulerne bliver overholdt.

»Ellers er klausulerne ikke det papir værd, som de er skrevet på. Så er det desværre kun symbolpoltiik,« siger direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Organisationssekretær i 3F Henning Overgaard er enig.

»Det bekymrer os mildest talt, at kommunerne ikke følger op på klausulerne,« siger han.

Hele 90 pct. af kommunerne kræver i dag arbejdsklausuler, når de sender byggeopgaver i udbud, og 70 pct. af kommunerne stiller samme krav ved rengøringsopgaver. Men næsten halvdelen af kommunerne tjekker kun sjældent, om klausulerne bliver overholdt.

Det fremgår af en rundspørge til samtlige kommuner, som fagforeningen 3F har foretaget. 87 kommuner har svaret.

Borgmester i Aalborg og formand for arbejdsmarkedsudvalget i Kommunernes Landsforening Thomas Kastrup-Larsen (S) forstår kritikken.

»Selvfølgelig er det problematisk, hvis man ikke kontrollerer. Men det er mit indtryk, at det er et område, som kommunerne har fokus på. I min egen kommune har vi indført kontrol, og det har vist sig nødvendigt,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også