Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Angela Merkel bevarer magten til glæde for roen og de danske virksomheder

Angela Merkel repræsenterer ifølge eksperter alt det, som investorerne og de danske økonomer godt kan lide: Ro, stabilitet, EU-venlig tilgang og vækstvenlige reformer.

Finans Explorer Tyskland
Kansler Angela Merkel har svært ved at skjule sin tilfredshed. Hun er nemlig lige blevet genvalgt. Foto: AP/Daniel Karmann

De store tabere ved søndagens valg er Merkels CDU og søsterpartiet CSU samt hendes socialdemokratiske regeringspartnere i SPD.

Men Angela Merkel ser alligevel ud til at bevare magten og lever dermed op til favoritværdigheden ved at blive genvalgt som Tysklands kansler.

Merkels parti CDU samt søsterpartiet CSU fik 33 pct. af stemmerne og satte dermed - trods en markant tilbagegang - konkurrenten fra SPD, Martin Schulz, til vægs. SPD fik nemlig kun 20,5 pct.

Alternative für Deutschland (AfD) fik 12,6 procent af stemmerne fra søndagens valg i Tyskland og bliver dermed det tredjestørste parti.

Det viser det endelige resultat med stemmerne fra samtlige 299 valgkredse talt op tidligt mandag morgen.

Dermed er der tale om en større tilbagegang for både CDU og SPD. Men Angela Merkel bevarer efter alt at dømme magten.

Selvom sejren var ventet, fordi Merkel har ført i meningsmålingerne fra valgkampens start, så er det stadig gode nyheder for de danske virksomheder, vurderer Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank. Ligeledes ventes aktiemarkederne ifølge Nordea at ånde lettet op mandag.

»Så fortsætter det hele. Danmark er totalt afhængig af Tyskland, og lige nu går det rigtigt godt dernede. Det bliver ved med Merkel ved roret,« siger Las Olsen.

Han ser frem til de kommende regeringsforhandlinger, som kan vare i mange uger. De kan bl.a. dreje landet enten tættere på eller lidt længere væk fra den franske linje, som er at intensivere euro-samarbejdet, vurderer han.

Ligeledes vil konstellationen i den nye regering afgøre, hvor effektiv man vil kunne tage hånd om de fremtidige udfordringer med manglen på arbejdskraft og om de manglende investeringer i erhvervslivet, mener han.

Flere iagttagere bemærker dog også, at fremgangen til det højrenationale AfD svækker Merkel både international og hjemme i Tyskland.

Det indvandrings- og EU-kritiske parti, der blev stiftet i 2013, kan efter søndagens valg i Tyskland fejre, at det for første gang har fået en plads i Forbundsdagen og nu er det tredjestørste parti.

BRANCHENYT
Læs også