Privatøkonomi

Snart kan du skræddersy din egen bank

Fra årsskiftet kan danskerne give finansielle tjenester adgang til deres bankdata. Det åbner f. eks. mulighed for at få et bedre overblik over privatøkonomien.

Sverige er længere fremme end i Danmark. Her med app'en Tink, som bl.a. kan inhente tilbud og flytte  boliglånet. Foto: Tink.se

Forbrugerrådet Tænk tror på øget konkurrence, forbrugervenlige værktøjer og bedre priser, når danskerne fra årsskiftet får ret til at dele deres bankdata med ikke-banker.

De såkaldte fintech-virksomheder bruger data til forbrugsoverblik og budgetlægning. Men de kan også hente bedre tilbud på dine lån, betale dine regninger eller anbefale dig et billigere elselskab.

»Du inviterer dem direkte ind i din netbank, men de må ikke bruge andre oplysninger, end du giver lov til, og de må ikke bruge dem til andet, end du giver lov til. Med forbrugerøjne er det fint, at du får ret til at tilslutte apps til din netbank, som giver dig overblik over økonomi og forbrug på en mere forbrugervenlig måde. Vi håber, det resulterer i bedre priser og større overblik. Bl.a. bliver det lettere at have konti i flere banker,« siger seniorøkonom Troels Hauer Holmberg, Forbrugerrådet Tænk.

Reglerne:
  • Det er EUs såkaldte PSD2-direktiv - Payment Services Directive - der nu lukker op for adgangen til kunders bankdata over betalingstransaktioner ved at lade såkaldte tredje parter hente data ud af bankerne og bearbejde dem, hvis kunderne beder om det.
  • Det vil typisk ske ved at kunderne downloader en app til telefonen.
  • Der bliver dels adgang for kontooplysningstjenester, der kan gå ind og regne på budgetter og forbrug, men hvis kunderne giver dem lov også kan gå dybere og eksempelvis indhente priser fra konkurrerende banker.
  • Derudover er der betalingsinitieringstjenester, som kan overtage opgaven med at betale regninger fra Betalingsservice ved Nets. Det koster 5 kr. at betale en regning hos Nets, hvilket dog ikke er synligt for kunderne i alle banker. Nye tjenester kan eksempelvis konkurrere på pris, loyalitetsbelønning og brugervenlighed.
  • Skønt alle i EU får ret til at give disse tredje parter - typisk finansielle techvirksomheder - fintechs adgang til at hente data ud, så er de tekniske regulativer for, hvordan bankerne skal give oplysningerne ikke på plads. De ventes først at træde i kraft i 2019
  • Andre lande er langt foran Danmark. USA har Mint.com og Sverige bl.a. Tink.se.

Danske banker har hidtil siddet tungt på kundernes data, men fremover kan alle give en såkaldt tredje part adgang til deres betalingsdata. Flere lande har allerede lukket op for de nye tjenester, som herhjemme skal godkendes af Finanstilsynet.

»Fra politisk side har man ønsket at åbne betalingsstrukturen og give plads til nye forretningsmodeller. Håbet er, at det vil give flere valgmuligheder for forbrugerne og dermed øge konkurrencen. Vi tager først imod ansøgninger fra fintechs efter årsskiftet, men flere banker samarbejder allerede med dem,« siger kontorchef Louise Buchter, Finanstilsynet.

Med forbrugerøjne er det fint, at du får ret til at tilslutte app's til din netbank, som giver dig overblik over økonomi og forbrug på en mere forbrugervenlig måde.

Troels Hauer Holmberg, seniorøkonom Forbrugerrådet Tænk.

Spar Nord har bl.a. købt sig ind i SubHub, der finder kundens abonnementer og opsiger de uønskede. Når de nye regler er trådt i kraft, vil SubHub også tilbyde at finde billigere abonnementer.

»Vi samarbejder om services, der løser et problem for vores kunder. Men det er op til kunderne at sammensætte pakken af finansielle ydelser, de vil bruge og skræddersy deres egen bank. Ligesom du selv bestemmer, hvilke apps du har på din mobil,« siger Ole Madsen, direktør for kommunikation og forretningsudvikling Spar Nord.

Der er dog udfordringer på kort sigt. Skønt kunderne må give de nye selskaber adgang til data fra årsskiftet, går der mindst halvandet år, før bankerne tvinges til at lave en direkte indgang til oplysningerne. Mange store banker har dog planer om at åbne for adgangen tidligere.

BRANCHENYT
Læs også