Privatøkonomi

Se, om du kan spare penge med indbetaling før nytår

Pensionsselskaberne bruger december som en påmindelse om at spare nok op til pensionen. For nogle kan der være penge at hente i fradrag før skatteåret lukket.

Brian Ilsø

Mange danskere modtager i øjeblikket et brev fra deres pensionsselskab. Det skal dog ikke få hjertet til at hoppe op i halsen, det er såmænd bare en påmindelse om, hvorvidt man sparer nok op til pensionen.

Og så er det med et forslag om at lave en ekstra indbetaling før nytår, så man får fradraget med, før skatteåret lukker.

Så er spørgsmålet bare, hvem det egentlig kan svare sig for.

- Det afhænger meget af, hvem man er, fortæller Carsten Tanggaard, der er professor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet.

- Det har muligvis værdi for meget højtlønnede, der betaler topskat og får fradrag i topskat i dag, men som når de går på pension betaler en lavere skat, siger Carsten Tanggaard, som også er formand for Penge- og Pensionspanelet.

Der er ifølge Carsten Tanggaard ikke rigtig noget at hente ved den ekstra indbetaling inden nytår, hvis man har en lav- eller mellemindkomst.

Hvis du vil indbetale ekstra før nytår
  • Indbetalingen skal ske før nytår for at udnytte fradraget, før skatteåret lukket.
  • Indbetalingen skal ske med den faste pensionsindbetaling for december, hvis man indbetaler via sin arbejdsgiver. Det afhænger altså af, hvornår firmaet har lønkørsel.
  • Indbetaler man over netbank eller ved indbetaling i banken, skal der indbetales den sidste bankdag i december.
  • Vær opmærksom på beløbsgrænsen for at få fradrag på den pågældende opsparingsform. Beløbsgrænsen er eksempelvis 53.500 kroner på en ratepension i 2017, hvis man skal have fuldt fradrag for sine indbetalinger.
Kilde: Carsten Holdum fra PFA Pension.
Carsten Holdum, som er forbrugerøkonom hos PFA Pension, er enig i, at det som udgangspunkt er dem, der betaler topskat, der kan udnytte fradraget ved en ekstra indbetaling før nytår.

Men alle kan bruge det som en anledning til at kigge pensionen efter i sømmene og overveje, om man generelt betaler nok ind, tilføjer Carsten Holdum.

- Grundlæggende er det en god idé for dem, der betaler mindre ind til pensionen, end de gerne ville, siger forbrugerøkonom Carsten Holdum og fortsætter:

- Det er en god anledning at kigge på pensionsindbetalingen ved årets afslutning, fordi man kan se, om man har brugt alle de penge, man har tjent - så er det ikke en god idé at indbetale ekstra - eller man kan se, om året har givet lidt overskud, siger Carsten Holdum fra PFA Pension.

Han mener også, at det er værd at huske, at effekten ved at indbetale ekstra til pensionsopsparingen er større, jo tidligere man begynder. Så har pengene nemlig flere år at vokse i.

Indbetaler man ekstra i en alder af 30 år, svarer det cirka til en fordobling af pengene, hvis man omregner til nutidskroner, når man når pensionsalderen, og tager højde for inflation, forklarer Carsten Holdum fra PFA Pension.

Om man skal betale ekstra ind på pensionen afhænger dog først og fremmest af ens øvrige økonomi, siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet. Hvis man har dyre lån, eksempelvis forbrugslån eller billån, så bruger man pengene bedst ved at afdrage på gælden.

- Omkostninger ved både at have gæld og opsparing er enorme. Den bedste opsparing er at få betalt noget gæld tilbage, når man er ung. Når man er kommet længere op i alderen og har afviklet noget gæld, så kan man begynde at tænke over det, siger han.

BRANCHENYT
Læs også