Privatøkonomi

Dette skal du være opmærksom på, hvis du vil købe bolig i udlandet

Boligkøb i udlandet kan være en stor mundfuld på fremmed sprog, men også en risikabel affære med en masse faldgruber. Medstifter af feriebolig-konceptet 21-5, Laila Køj fortæller her, hvad man skal være opmærksom på.

Der er mange forhold man skal have styr på før man køber bolig i udlandet. Ellers risikerer man at stå med en bolig på et sted, hvor man ikke føler sig til pas. Og boliger er generelt set sværere at afsætte i udlandet. PR-foto.

Vinteren er over os, temperaturen daler og huer, handsker og halstørklæder er for længst fundet frem. Det betyder lange udsigter til sol og sommer. Med den slags udsigter kan drømmen om en feriebolig i udlandet hurtigt opstå.

Laila Køj, medstifter af det deleøkonomiske feriekoncept 21-5, har købt boliger i udlandet for mere end 600 mio. kroner og kender markederne og alt, hvad man skal tænke på, inden man kaster sig ud i det store projekt.

Hun giver her sine råd til, hvordan man undgår, at den udenlandske boligdrøm bliver til et boligmareridt.

»Gør klart: Hvad er det man forventer? Hvad vil man gerne have ud af den her bolig? Hvad vil man bruge den til og hvad vil man ligge i den af tid og penge? Og så tag beslutningen ud fra det grundlag,« siger Laila Køj.

Beliggenhed

Noget af det første man bør gøre sig klart er beliggenheden. Hvor skal boligen ligge? Selvom det lyder banalt, har Laila Køj erfaring med flere, der har købt hus på en beliggenhed, som på sigt har vist sig ikke at være den rigtige.

»Hvis det er golf, man lever og ånder for, er det jo væsentligt, at der er fokus på det. Hvis det er oplevelser, der driver en, skal man jo ikke købe et sted langt ude i en flække, hvor man hurtigt kommer til at kede sig,« siger Laila Køj.

En god idé er også at finde steder, der har en passende kombination af turister og lokale. Turister betyder bl.a., at restauranter o.l. har længere åbent. Omvendt kan meget turistede områder dø fuldstændigt hen udenfor højsæsonen.

»Der er steder i Spanien f.eks., hvor der ikke er et øje om vinteren, hvor det eneste vindue, der er lys i, er dit. Det, vil de fleste nok synes, er trist,« siger hun. 

Hvis man har tænkt sig at bruge boligen hele året, er det en god idé at undersøge, om restauranterne og købmanden lukker ned om vinteren.

Rådgivning/netværk

Der er mange skattemæssige- og juridiske forhold, man skal have styr på, hvis man vil købe en bolig i udlandet. De kan være helt anerledes end herhjemme.

Hvad er arvereglerne f.eks., hvis ægtefællen dør? Hvordan beskattes man? Hvad er reglerne, hvis man vil leje sin bolig ud? Hvad siger lokalplanen?

»Det vil være utroligt ærgerligt, hvis man ikke må lave den tilbygning, der skal til, for at boligdrømmen bliver til virkelighed,« siger Laila Køj.

Allier dig med en rådgiver, der kender spillet lokalt.

Skrot eller slot?

Overvej, om du har overskuddet til at renovere en bolig i udlandet. Dels kræver det tid at få skabt et netværk af håndværkere eller en entreprenør og få lavet nogle tilbud. Dels kræver det tid i form af rejser frem og tilbage for at tilse arbejdet, og sker der fejl, tager det også tid at reklamere. Det er et stort arbejde.

»Det er de færreste, der kaster sig ud i det, når de køber bolig i udlandet,« siger Laila Køj.

De sproglige barriere kan også være en stor hindring, hvis man f.eks. vil renovere sin udlandsbolig. For hvis du ikke kan sproget, risikerer du at ryge i håndværkernes turistkasse, og her er det nogle helt andre priser, end dem de lokale skal betale.

Andre spilleregler

Ud over sproget skal man også have øje for de kulturelle forskelle.

»Du kan tro, at du har lavet en aftale. Men det har du ikke, fordi du glemte lige at trykke dig selv tre gange på næsen, eller hvad det nu var, der skulle til dét sted for, at der rent faktisk var en aftale,« siger Laila Køj.

Også ejendomsmæglersystemet er generelt anerledes i udlandet.

Flere mæglere kan have det samme til salg. Det vil sige, at hvis du f.eks. laver et købstilbud på en lejlighed, er du ikke sikret imod, at en anden mægler forsøger at sælge lejligheden til anden side.

»Hvis det skal være helt rigtigt, kan man først vide sig sikker på en handel, når man har været ved en notar,« siger Laila Køj.

Herhjemme har vi digitaltinglysning. Sådan er det ikke i udlandet. I Spanien og Italien sidder man gerne i flere timer, mens notaren læser alle papirerne op.

»Man skal bare vide, at boligkøb i udlandet er meget anerledes end herhjemme. Vi er enormt regelrette, og der er et sikkerhedssystem inkorporeret i vores måde at handle boliger på; salgsopstillinger, mægleransvar, tilstandsrapporter og ejerskifteforsikringer. Det er der ikke i udlandet. Her står man på egne ben,« siger hun.

BRANCHENYT
Læs også