Privatøkonomi

Nyhed: Lars Marcher støber fremtidens kugler for Ambus toprival. Nyhed: Dom bremser lukrativ skattefinte for arvinger. Nyhed: Jesper Buch køber sig ind i børnetøjsforhandler. Analyse: Dette er finansmarkedets største frygt lige nu.

Jesper Rangvid: Afkastet fra aktier og obligationer bliver halveret de næste 10 år

Priserne på aktier og obligationer er kommet for langt op efter flere års fest på finansmarkederne, mener professor Jesper Rangvid. Derfor bliver afkastet på pensionsopsparingen lav det næste årti, mener han.

Professor Jesper Rangvid regner med, at vi kan se frem til et langt lavere afkast af vores investeringer fremover. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Festen på finansmarkederne, som lige nu presser priserne i vejret, vil lægge en dæmper på fremtidige afkast. Der er derfor kun udsigt til et halvt så stort afkast på investeringer i aktier og obligationer de næste 10 år som det historiske gennemsnit, vurderer Jesper Rangvid, professor i finansiering på Copenhagen Business school.

Det vil sætte bl.a. pensionsopsparingen under pres og kan lokke flere til at prøve mere risikable investeringer, mener han.

»Den høje prissætning i dag gør, at vi skal forvente ret lave afkast fremover. Vi kommer til at leve længere og længere, og meget tyder på, at det afkast vi får, det bliver lavere, end vi er vant til. Om det betyder, man skal spare mere op i dag eller acceptere en lavere pension, det bliver op til den enkelte,« siger Jesper Rangvid. 

De seneste 125 år har afkastet på en portefølje bestående af 50 pct. amerikanske aktier og 50 pct. amerikanske statsobligationer ifølge Rangvid givet et afkast på 4,4 pct. efter inflation per år i snit.

Jesper Rangvid regner med, at afkastet i snit kommer ned under 2 pct. det næste årti, fordi priserne på aktier og obligationer er kommet så højt op i dag.

Herhjemme handler 18 pct. af alle realkreditobligationer fra Nykredit og Totalkredit nu med negativ rente, fordi bl.a. internationale investorer har presset prisen på dem i vejret.

Man kan nu få et 30-årigt boliglån for kun 1,5 pct., selvom gennemsnittet de sidste par årtier er tættere på 4 pct.

Den høje prissætning i dag gør, at vi skal forvente ret lave afkast fremover.

Jesper Rangvid, professor i finansiering

Mens det toneangivende amerikanske S&P 500 og det danske OMX C20-indeks slog rekorder på stribe sidste år, så brød det brede Dow Jones-indeks den magiske grænse på 25.000 i sidste uge. Og det teknologitunge Nasdaq-indeks krydsede 7.000 for første gang forleden.

Jeppe Christiansen, chef for kapitalforvalteren Maj Invest, og Anders Høyer, cheføkonom i Sparkassen Kronjylland, er enige i, at afkastene bliver lavere de næste mange år. 

»Renterne er blevet så lave, at specielt her bliver afkastet væsentligt lavere fremadrettet, end det har været historisk. Tidligere fik man både højere rente og stigende kurser. Nu er renten så lav, at afkastet bare bliver lavere og man kan også risikere kurstab, hvis renten stiger,« siger Anders Høyer.

Læs også