Privatøkonomi

Boligmarkedet i København viser svaghedstegn

Der er gang i bolighandlen i det meste af Danmark, men ét sted halter det.

Der er kommet flere boliger at vælge imellem i København, og det kan sætte sig i priserne på et tidspunkt. Arkivfoto: Mikkel Tariq Khan Foto: Mikkel Tariq Khan

Boligmarkedet i København viser nu for første gang svaghedstegn. I modsætning til resten af landet stiger udbuddet af boliger i Danmarks største by, og salget er faldende, viser nye tal.

I København er udbuddet af boliger steget med 7 pct. den seneste måned og 20 pct. på et år. I samme periode er salget ifølge Danmarks største ejendomsmæglerkæde, EDC, faldet med 6 pct.

Fortsætter udbuddet med at stige i samme takt, kan det føre til stagnerende priser.

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør, Boligsiden.dk

»Det stigende udbud er en konsekvens af, at antallet af handler i København er stagneret, og at der er kommet mange nye huse på markedet. Køberne får altså mere at vælge mellem, og det er godt for dem, der er på jagt efter drømmehuset, men fortsætter udbuddet med at stige i samme takt, kan det føre til stagnerende priser,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Udbud af villaer og rækkehuse:

Region Antal boliger Ændringer i pct., måned Ændringer i pct., år
Hele landet 33.761 -1,8 -4,8
Hovedstaden 4.910 +0,9 -1,9
Midtjylland 8.693 -2,4 -5,2
Nordjylland 5.016 -1,9 -5,7
Sjælland 5.921 -2,0 -4,3
Syddanmark 9.221 -2,6 -5,7

Kilde: Boligsiden.dk

I alle andre regioner falder udbuddet til gengæld. Faldet er samlet set små 2 pct. Selv i Aarhus, hvor udviklingen ellers tit minder om den i København, er udbuddet faldende.

»Der er sket en lille udligning af forskellen mellem hovedstaden og resten af landet. Det er i virkeligheden meget sundt, og det bliver spændende at følge, om det er en udvikling, der fortsætter i hele 2018,« siger Birgit Daetz.

Det er ikke blot udbuddet af huse, der stiger i Region Hovedstaden. Det samme gør antallet af ejerlejligheder på markedet.

I januar solgte EDC 7 pct. flere boliger end i januar sidste år. Men i HT-området var der et fald i salget på 6 pct. i forhold til januar 2017.

»Det er dog værd at huske på, at boligsalget i Københavns-området kommer fra noget nær det højeste niveau nogensinde i 2017, mens resten af landet stadig har lidt til gode i forhold til årene lige før finanskrisen,« konstaterer kommunikationschef hos EDC, Jan Nordmann.

De stigende priser i København har nu haft en mærkbar effekt, mener han.

»Vi har nu nået et punkt, hvor ikke så mange kan være med længere, og det får naturligt efterspørgslen til at flytte sig til lidt billigere områder. Samtidig er bytteforholdet mellem ejerlejligheder i centrum og villaer i omegnskommunerne tippet over til, at man kan udskifte en 3-værelses i København med 150 kvm. villa med egen have og stadig være i pendlerafstand til byen,« siger Jan Nordmann.

I resten af landet fortsætter salget med at stige, med mellem 13 pct. og 17 pct. i forhold til sidste år. Dog ikke i Nordjylland, hvor salget er stort set uændret.

»Fortsætter det sådan, vil vi formodentlig se en udligning af forskellene mellem dyre og billige områder, således at Danmark bliver lidt mindre skævt hvad angår boligpriser og boligformuer,« vurderer Jan Nordmann.

Læs også
Top job