Privatøkonomi
0

Nordens største banker vil gå sammen om nyt betalingssystem

En koalition af Nordens største banker undersøger i øjeblikket mulighederne for at skabe en fælles, nordisk betalingsinfrastruktur.

Hvis alt går efter planen, vil det snart være lettere at sende penge fra et nordisk land til et andet. Arkivfoto: Philip Davali

Snart skal det ikke være dyrt og besværligt at sende penge uden for de danske grænser, hvis altså pengene har kurs mod et andet nordisk land. En sammenslutning af bankerne i Norden, anført af Danske Bank, Nordea og DNB, vil nemlig gøre det lettere at sende betalinger tværs over landegrænserne og fremme handlen mellem de nordiske lande.

»Visionen er, at Norden skal være det første område i verden, hvor man kan foretage nationale og internationale betalinger i flere valutaer,« siger chef for forretningsudvikling i Danske Bank, Jesper Nielsen.

Initiativet bygger videre på det eksisterende betalingsprojekt mellem Norge og Sverige, og vil også være baseret på fælles europæiske standarder. Et af målene er at skabe større konkurrence blandt udbydere af betalingstjenester i de nordiske lande.

»Vi vil gerne binde Vipps, MobilePay, Swish og mobilbetalingssytemet i Finland sammen, så kunderne kan sende betalinger til telefonnumre i hele Norden,« siger Jesper Nielsen.

De nordiske lande har et tæt bånd, men den nuværende betalingsinfrastruktur er meget opsplittet og følger landegrænserne, skriver Danske Bank i en pressemeddelelse

»Det vi gerne vil gøre, minder lidt om, da man bandt jernbanerne i hele Norden sammen. Vi vil bygge en samlet platform, hvor vi kan skabe fordele for både private og erhvervskunder. Men det skal også være en platform, som gør os i Norden bedre i stand til at dele udvikling og ideer,« siger Jesper Nielsen

Hvis det lykkes at få skabt en fælles infrastruktur, kan forbrugerne i Norden med garanti se frem til tre ting.

»Det bliver hurtige, nemmere og billigere at lave betalinger i de nordiske lande,« siger Jesper Nielsen.

BRANCHENYT
Læs også