Privatøkonomi
0

Trods kampagner halter kvinders investeringslyst langt efter mændenes

Kvinder har ikke øget deres ejerandel af de børsnoterede værdipapirer på otte år. Det koster økonomisk frihed.

Forfatter og fremtidsforsker Louise Fredbo Nielsen udgav for få uger siden bogen ”Sæt kursen” om, hvordan man lærer at investere på otte uger.
Hun fortæller, at de kvinder, hun taler med, oplever investering som noget farligt og risikabelt, hvor man smider pengene i et kasino med lukkede øjne. Foto: Casper Holmenlund Christensen

Kvinder ejer 37,2 pct. af de danske børsnoterede værdipapirer. For otte år siden ejede de 37,3 pct. Trods mange forsøg på at få flere kvinder til at investere har de ikke opnået en højere ejerandel i perioden. Det er bekymrende, mener flere investeringseksperter.

»Med den stigende pensionsalder skal man spare op og investere for selv at kunne bestemme, om man vil arbejde, til man er over 70 år. Den frihed sætter kvinderne over styr,« siger forskningschef og investor Marianne Levinsen, Fremforsk.

Kvinder tager i forvejen det meste af barslen og er dem, der går ned i tid, når børnene er små.

»Dermed bliver deres arbejdsmarkedspensioner i forvejen mindre end deres mænds, som så også er dem, der foretager investeringerne, mens kvinderne mere står for hverdagsøkonomien,« siger Marianne Levinsen.

Direktør Henriette Laursen, Kvinfo, peger dels på, at mange kvinder har lavere løn, dels på at kvinder hænger fast i nogle traditionelle kønsrollemønstre, som koster dem økonomisk frihed.

»Vi skal træde ud af kønsrollerne. Begge parter skal dække hverdagsøkonomien, og begge parter bør spare op og investere. Kvinder skal tage ansvaret for deres egen økonomi,« siger Henriette Laursen.

Det skorter ikke på investeringsklubber for kvinder på Facebook. Og Dansk Aktionærforening og andre arrangører melder om udsolgt til investeringskurser for kvinder. Men det kan ikke ses i statistikken.

På Danske Banks nye investeringsportal June, der i høj grad appellerer til nye og unge investorer, er kønsfordelingen 80 pct. mænd og 20 pct. kvinder.

Nordeas privatøkonom, Ann Lehmann Erichsen, konstaterer, at kvinder også i højere grad end mænd lader deres opsparing stå i banken til 0 pct. i rente.

»Når kvinder nøjes med at spare op i stedet for at tage skridtet videre og investere, taber de hele tiden til inflationen. Det er dyrt. Det er ikke en brugbar undskyldning, at man ikke har forstand på investering,« siger hun.

BRANCHENYT
Læs også