Privatøkonomi
0

Her bor boligmarkedets vindere og tabere efter finanskrisen

Finanskrisen trækker stadig triste spor i boligmarkedet.

Prisforskellene på boliger i Danmark er voldsomme, og udviklingen har taget fart siden finanskrisen. Arkivfoto: Torben Klint

Mange steder rundt omkring i Danmark spærrer boligejerne med garanti øjnene op, når de læser om, hvor meget priserne stiger ikke mindst i de store byer. For når de selv får besøg af ejendomsmægleren, bliver deres egen bolig vurderet til en pris, der er lavere end før finanskrisen. De kan kun sælge med tab.

Boligsiden.dk har undersøgt, hvem der er vindere, og hvem der er tabere på boligmarkedet efter finanskrisen. Forskellen mellem vindere og tabere er markant, viser opgørelsen.

I de 10 kommuner, hvor tabene har været størst, er der tale om et gennemsnitligt prisfald på mellem 144.640 og 577.455 kr. per handel. Bunden skrabes af Odsherred Kommune.

Her er tabene størst:

KommuneTab i pct.Andel solgt med tab
Odsherred-30,5100,0
Nyborg-19,691,7
Vordingborg-17,176,5
Næstved-13,684,2

»Det er beløb, der for boligejere på markedet i de større byer måske ikke virker himmelråbende høje, men når man har købt et hus til 1,5 mio. kr., gør et tab på 300.000 kr. ondt. Især når der er tale om en ejerperiode på 10 år, hvor mange andre boligejere har oplevet store værdistigninger, og priserne på varer generelt er steget,« siger kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk Birgit Daetz.

København er landets eneste kommune, hvor alle der købte hus i 2007 og solgte i 2017 har oplevet stigende priser. Den gennemsnitlige fortjeneste er her 1.116.250 kr. Det svarer til en værdistigning på knap 30 pct.

Øvrige kommuner i top fem over salg med størst gevinst er Tårnby, Lyngby-Taarbæk, Aarhus og Frederikshavn.

Her er gevinsterne størst:

KommuneGevinst i pct.Andel solgt med gevinst
København28,9100,0
Tårnby1990,9
Lyngby-Taarbæk13,690,9
Aarhus13,676,3

Før finanskrisen i 2007 steg boligpriserne med raketfart, og krisen ramte derfor hårdt. Mange af de husejere, der købte bolig dengang, har siden været låst til deres bolig, fordi priserne endnu er under niveauet i forhold til købstidspunktet. I 30 af landets 98 kommuner lå den gennemsnitlige salgspris under niveau i forhold til for 10 år siden.

»Den generelle samfundsøkonomi har det godt, og de fleste har lagt finanskrisen bag sig, men der er dele af boligmarkedet, hvor vi stadig ser et efterslæb på de alt for høje salgspriser. Og det er vigtigt at huske på, at boligmarkedet ikke er en homogen størrelse, men at udviklingen sker i forskellige ryk,« konstaterer Birgit Daetz.

BRANCHENYT
Læs også