Privatøkonomi

Det kan blive en grim overraskelse: Nu får danskerne sandheden om deres pensioner

Mere end to millioner danskere sparer op til pension i blinde med overoptimistiske prognoser. Nu bliver tallene mere realistiske, og det vil betyde lavere pensioner for mange.

Artiklens øverste billede
Forsikring & Pensions direktør, Per Bremer Rasmussen, er glad for de nye initiativer, der skal give forbrugerne klar besked om deres opsparing i markedsrente. Foto: Jens Dresling

Efter flere år med hård kritik gør pensionssektoren op med de urealistisk høje afkastforventninger, som man har stillet kunderne i udsigt. De nye mere realistiske prognoser kan i værste fald skære op mod 30 pct. af de nuværende vurderinger af afkastets størrelse på pensionstidspunktet, viser foreløbige beregninger.

»De nye mere realistiske prognoser viser, at de fleste skal vente at få en noget lavere pension, end den der fremgår af deres prognose i dag. Dermed får folk nu en reel mulighed for at forholde sig til, hvad de formentlig får at leve af som gamle,« siger CBS-professor Jesper Rangvid, der længe har været bekymret over, at så stor en del af pensionsopsparingen foregik i blinde.

Når prognoserne har givet et urealistisk billede, skyldes det, at finanssektoren i Danmark har holdt fast ved samfundsforudsætninger fra dengang, hvor obligationer gav langt mere i rente end i dag. Men dermed har opspareren fået en falsk tryghed for sin indtægt som pensionist. Finanstilsynet har flere gange kritiseret prognoserne for at være lige lovligt optimistiske.

Fremover får opspareren ikke bare oplyst mere realistiske tal om den forventede pension. De får også at vide, hvor lav - og hvor høj - pensionen kan blive med den risikoprofil, de har valgt.

Forsikring & Pensions direktør, Per Bremer Rasmussen, er glad for initiativerne, som en samlet pensionsbranche står bag.

»Det har været vigtigt for os at give forbrugerne noget, de kan bruge til at se risikoen på deres pension. Fremover kan opspareren se, inden for hvilket økonomisk interval deres pension med 90 pct. sandsynlighed havner. Og dermed kan de forholde sig til, om det er acceptabelt, eller om de måske vil øge opsparingen,« siger Per Bremer Rasmussen.

Pensionen kommer med 90 pct. sandsynlighed til at ligge i dette interval

Eksempel på prognose - kunde med 20 år til pensionering og middel risiko, kr.
Nutidskroner pr. måned 1. år på pension 5. år på pension 15. år på pension
Udbetaling ved højt pensionsafkast

33.350

33.600

34.100

Udbetaling ved forventet pensionsafkast

25.000

25.000

25.000

Udbetaling ved lavt pensionsafkast

18.400

18.200

17.800

Kilde: Forsikring og Pension

De endelige tal til at beregne de nye prognoser udtages først til september. Men professor Jesper Rangvid har tidligere regnet på, hvad det vil betyde for forventningerne til pensionen at bruge forudsætninger meget lig dem, der skal bruges fremefter.

Prognosen viste op til 30 pct. lavere afkast i en pensionskasse med 60 pct. obligationer, mens det forventede afkast ved 35 pct. obligationer blev 13 pct. lavere over 10 år.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.