Privatøkonomi
0

Mange købere til discountboliger

Bedring på boligmarkedet og statslig nedrivningspulje har gjort indhug i antallet af discounthuse.

Der kommer færre helt billige huse til salg. Det er der flere forklaringer på. Arkivfoto: Joachim Adrian

Selv nedrivningsmodne huse har været lette at sælge efter finanskrisen. Siden 2011 er der blevet solgt knap 400 boliger til 100.000 kr. eller derunder. Men meget tyder på, at det er ved at være slut med de helt billige boliger, lyder vurderingen fra ejendomsmæglerkæden Home.

I 2017 blev der solgt 43 boliger til discountpris. Det er en halvering i forhold til 2014, og det er et godt tegn, mener kommunikationskonsulent i Home Michael Dalsager.

»Boligmarkedet har fået langt mere kulør efter nogle meget blege år. Priserne er steget, og det samme er antallet af handler,« siger Michael Dalsager.

I 2014 så man de ultrabillige huse i 32 kommuner. I 2017 er det kun i 23 kommuner. Når man køber en bolig til en pris omkring 100.000 kr., er der i mange tilfælde reelt tale om, at man køber en grund. Boligen er simpelthen i så dårlig stand, at den rives ned.

»Selv i landets hårdest ramte kommune, Lolland, er de billige hushandler skrumpet markant ind og er mere end halveret – til kun 8 handler sidste år mod 17 i 2016,« konstaterer Michael Dalsager.

Lolland og Guldborgsund kommuner er fortsat de steder i landet, hvor flest huse bliver solgt til lavpris. Ca. en tredjedel af alle lavprishandler har fundet sted i de to kommuner. Men også her går det bedre, fastslår Jacob Døring, der er ejendomsmægler i Lolland.

»Det går bedre med hussalget, og vi ser mere aktivitet. 2017 var bedre end 2016, og 2018 er begyndt bedre end 2017,« siger Jakob Døring.

Tidligere var Bornholm en af landets billigste kommuner, men i de seneste to år har der blot været én handel af boliger til discountpris. Det glæder Per Kofoed, der er Home-mægler på Bornholm.

»Det er svært at lave en rigtig god og billig handel herovre for tiden. Vi har oplevet en markant opblomstring de seneste par år, ikke mindst fordi hovedstadens stigende friværdier drypper på os herovre,« vurderer Per Koefoed.

Det er ikke kun bedringen på boligmarkedet, der har begrænset antallet af disocunthuse. I Thisted Kommune er mange af husene blevet revet ned. Thisted Kommune har som mange andre kommuner fået del i den statslige nedrivningspulje. Der er nedrevet op mod 250 boliger i Thisted de seneste år.

BRANCHENYT
Læs også