Serier

Her er sommerhuspriserne steget 6 pct. på en måned

Et sted i Danmark er der registreret tocifrede prisstigninger.

Nykredits bidragsballade
Der er markant fremgang på sommerhusmarkedet. Salget sætter rekord, og priserne stiger. Foto: Colourbox

Speederen er trykket i bund på sommerhusmarkedet. På et år er priserne steget 7,7 pct. men specielt i én landsdel går det stærkt. I region Syddanmark er priserne steget 6 pct. på blot en måned, viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

Ser man på det seneste år, er priserne steget hele 15,6 pct. i Syddanmark. Men der er fremgang i alle regioner. I Nordjylland er priserne steget næsten 9,9 pct. på et år.

Der er opbygget store friværdier i helårsboliger i de senere år, og det er en af forklaringerne på, at flere har råd til at købe sommerhuse, mener Jens Storm, der er indehaver af Home Svendborg.

»Vi oplever god aktivitet på sommerhusene med stor efterspørgsel særligt fra Odense, hvor friværdierne bliver omsat til fritidshuse på Sydfyn og Langeland,« siger Jens Storm.

Nye belåningsregler har også hjulpet. Tidligere kunne man kun få realkreditlån for 60 pct. af værdien af sommerhuset. I dag kan man låne op til 75 pct. Det har gjort det billigere at købe et sommerhus.

»De ændrede belåningsregler og generelt en større optimisme i vores del af regionen har trukket aktiviteten og priserne op,« mener Jens Storm.

I april blev der samlet solgt 822 sommerhuse, og det er det højeste antal i en april måned i ti år. Sidste år blev der således solgt 725 . I 2010 blev der solgt beskedne 483.

Fremgangen på sommerhusmarkedet er markant omkring de store byer. Der har i flere år været en tendens til, at danskerne køber sommerhuse relativt tæt på, hvor de bor til daglig. Dermed kan de hurtigt komme i sommerhus i weekenden eller på helligdage. Den tendens er blevet forstærket de seneste måneder, fastslår bolig- og formueøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen.

»Det handler om at have noget, hvor man køre hen i weekenden, når solen skinner,« siger Mira Lie Nielsen.

I de senere år er tilstrømningen mod de store byer blevet større, og den tendens kommer altså sommerhusmarkedet til gode.

»Man kan sige, at vi klumper os mere sammen - også i sommerhusområderne,« konstaterer Mira Lie Nielsen.

Prisudvikling på sommerhuse:

Region Pris pr. kvm Ændring, måned Ændring, år
Hele landet 15.698 1,5 7,7
Hovedstaden 19.838 0,7 7,1
Midtjylland 15.010 1,7 5,4
Nordjylland 13.497 3,5 9,9
Sjælland 13.826 -1,8 4,1
Syddanmark 17.916 6,0 15,6

Kilde: Boligsidens Markedsindeks

Der er kommet større økonomisk overskud i de danske familier de senere år, og det afgørende for sommerhusmarkedet.

»Når vi har økonomisk tryghed, tør vi gøre noget mere. Der skal være ro, for et sommerhuskøb er altså en stor beslutning. I dag er der både overskud til at tage flyvemaskinen og tage på ferie et par gange om året og til at tage i sommerhuset, når man har brug for frisk luft,« siger Mira Lie Nielsen.

Den store fremgang på sommerhusmarkedet afspejler sig tydeligt i priserne. En kvadratmeter sommerhus koster nu 15.698 kr. Til sammenligning koster en kvadratmeter parcelhus 13.838 kr.

Højest er priserne i Region Hovedstaden med 19.838 kr. Her er det sommerhusområderne i Nordsjælland, der trækker priserne op. Derefter kommer Syddanmark med 17.916 kr.

BRANCHENYT
Læs også