Privatøkonomi

Undgå uventet mobilregning på sommerferien

Sommerferien kan blive ekstra dyr, hvis du ikke er opmærksom på dit telefonforbrug under rejsen. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har samlet fire råd til at undgå uheldige overraskelser på mobilregningen.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har samlet en række råd, så din konto ikke lænses, når mobilen er med på ferie i udlandet.

Med udsigt til billigere mobildata i Europa vil danskerne gøre flittigt brug af smartphonen, når sommerferien om lidt står for døren.

Men selvom det er blevet væsentligt billigere at bruge telefonen uden for Danmarks grænser, er der stadig en række faldgruber, man som forbruger kan havne i.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har samlet en række råd, så din konto ikke lænses, når mobilen er med på ferie i udlandet.

1. Pas på færger

Skal du sejle med færge til og i udlandet, skal du passe særligt på.

For nyligt skulle en dansk forbruger betale over 2.000 kr. for sine døtres dataforbrug om bord på en færge til Norge.

»Det kan være rigtigt dyrt at bruge sin mobil på en færgerejse mellem to lande, hvis din mobil fanger signalet fra færgens satellitnetværk. Det gælder både, hvis du ringer, og hvis du bruger data,« siger souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.

Vær opmærksom på, hvilket netværk du er på - om det er færgens eller dit eget teleselskabs netværk. Det vil fremgå af telefonens display.

2. Slå voicemail (telefonsvaren) fra

Det kan give en ekstraregning, hvis du ikke husker at slå din voicemail fra, når du rejser i lande udenfor EU.

Det gælder ikke kun, når du er på selve destinationen, men også under flyrejsen. Bliver et opkald viderestillet til din voicemail, betaler du både for selve opkaldet til din mobiltelefon og for viderestillingen til voicemailen.

»Får du mange opkald under rejsen, kan det løbe op i mange penge,« siger Susanne Aamann.

3. Pas på emojis

Det kan blive dyrt at sende sms’er med mange emojis hjem fra ferien. Emojis fylder mange tegn, og samtidig ændres kodningen af sms’erne, når du bruger emojis, så der er færre tegn i hver enkelt sms, end der normalt er.

»Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på din brug af emojis, særligt hvis du rejser uden for EU. Nogle mobiltelefoner har en tæller, hvor du kan se, hvor mange tegn du bruger,« forklarer Susanne Aamann.

Sidste år afgjorde Teleankenævnet, at en forbruger skulle betale for 430 sms’er, som hun havde sendt hjem fra en rejse til Vietnam. Forbrugeren mente, at hun kun havde sendt omkring 20 sms’er fra rejsen, men pga. mange emojis i sms'erne blev hun som bekendt takseret for langt flere.

4. Ingen EU-afgifter, men stadig dataloft

Sidste år trådte nye regler i kraft, der sløjfede roamingafgifterne i lande inden for EU.

Reglerne betyder, at du som udgangspunkt betaler den samme takst som derhjemme, når du ringer, sms’er eller går på nettet i et andet EU-land, så længe der er tale om et midlertidigt ophold.

»Selvom du kan bruge mobilen til samme takst som derhjemme, når du rejser i lande inden for EU, betyder det ikke, at du nødvendigvis kan bruge lige så meget data som derhjemme. Teleselskabet kan sætte en grænse for din brug. Så tjek, hvad den grænse er, og hold løbende øje med dit forbrug,« siger Susanne Aamann.

På Energistyrelsens hjemmeside kan du læse mere omkring de nye roamingregler i EU.

BRANCHENYT
Læs også