Privatøkonomi
BREAKING

Rentefald gavner boligkøbere - men ikke flekslånerne

Boligkøbere i de store byer rammes nu af lånebegrænsninger.

De seneste fire måneders rentefald har gjort det billigere at låne, og er man til lån med fast rente kan man købe en dyrere bolig. Arkivfoto: Lars Krabbe

For de fleste boligkøbere er rentefald positivt. Efter at kursen på 2 pct. lånet de seneste fire måneder er steget markant, og renten dermed faldet, bliver det nu muligt at købe bolig for flere penge. Men der er kun frit valg i de store byer, hvis man vælger fast rente.

Vil man have flekslån, skal man kreditvurderes ud fra evnen til at betale et 4 pct. lån med afdrag. Så rentefaldet øger ikke købsmulighederne for flekslånerne. Vælger man lån med fast rente, kreditvurderes man efter, om man kan betale det dyreste med afdrag. Og det er aktuelt 2 pct.

De seneste fire måneder er kursen på det 30-årige 2 pct.-lån steget fra 95,9 til nu 99,5. Det betyder, at boligkøberne får en lavere hovedstol i dag end på daværende tidspunkt, når de optager et lån. Derfor kan de låne et større beløb, uden at den månedlige ydelse stiger.

Et gennemsnitligt hus på landsplan på 150 kvm koster ca. 2.014.000 kr. Hvis det for fire måneder siden blev finansieret med 80 pct. fast forrentet realkreditlån, 15 pct. banklån og en udbetaling på de sidste 5 pct., lå den månedlige ydelse efter skat på 7.310 kr.

I dag er kursen på det fast forrentede lån steget, og det betyder, at boligkøberne kan låne 2.078.000 kr. for den samme månedlige ydelse. Boligkøberne vil derfor få et boligkøbsbevis, der er 64.000 kr. højere i dag end for bare fire måneder siden.

»Da priserne er væsentligt højere i København, er det også her, at rentefaldet slår mest igennem,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

I landsdelen Københavns omegn koster et gennemsnitligt hus på 150 kvm således 4.217.000 kr. og finansieres det med 80 pct. realkredit, 15 pct. banklån og en udbetaling på 5 pct., var den månedlige ydelse blevet fastsat til 15.240 kr. for fire måneder siden. For det samme månedlige beløb kan man i dag låne 4.350.000 kr. eller 133.000 kr. mere.

I Østjylland kan man købe en bolig, der koster 66.000 kr. mere end i midten af februar for den samme månedlige ydelse.

I februar 2016 besluttede myndighederne at skærpe reglerne for boligkøbere i landets vækstområder som København og Aarhus. Boligkøbere, der ønsker et flekslån, bliver derfor ikke længere kreditgodkendt på baggrund af den 30-årige toneangivende fast forrentede obligation men derimod på baggrund af et fast forrentet lån med en rente, der er 1 pct.-point højere end i dag - dog minimum 4 pct.

»De boligkøbere i København og Aarhus, der ønsker et flekslån, har derfor ikke mærket rentefaldet, når de er blevet kreditgodkendt. I stedet er renten blevet holdt fast på de 4 pct., når kreditgodkendelsen har fundet sted. De har så fået en lidt lavere rente på deres flekslån,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Selv om de korte renter ikke er faldet nær så meget som de lange renter, er det alligevel noget, der kan mærkes. For fire måneder siden lå F3-renten således på 0,06 pct., mens den i dag ligger på -0,11 pct., hvis man skal optage et F3-lån med en fuld 3-årig løbetid. For F5-lånets vedkommende er der tale om et rentefald fra 0,62 pct. i februar til 0,34 pct. i dag for et F5-lån med 5 fulde år til næste rentetilpasning.

»De faldende renter vil dog presse boligpriserne op, og det er også det, der er sket i 2018. Derfor er det ikke alle boligkøbere, der føler, at de har fået bedre vilkår, selv om renten er faldet se seneste måneder,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Det er den stigende finansielle uro efter handelskrigen mellem USA og Kina, der presser renterne ned.

BRANCHENYT
Læs også