Tilbudsjagt for milliarder: Danskerne er illoyale i supermarkedet
Danske forbrugere jagter tilbud på tværs af dagligvarebutikker. Det gør dem til nogle af de mest illoyale kunder i Europa.
Føtex, Kvickly, Rema eller den lokale købmand?
Valgmulighederne er mange, når danskerne skal handle til madpakken eller aftensmaden. Men for de fleste kunder er det ikke vigtigt, hvor indkøbene foregår. Det viser tal fra analysehuset Nielsen.
Supermarkederne kæmper en næsten forgæves kamp om danskernes opmærksomhed, der er nogle af de mest illoyale dagligvarekunder i Europa. Ifølge analysehuset er Danmark det europæiske land, hvor kunderne handler i flest forskellige dagligvarebutikker.
I gennemsnit handler danskerne 28 gange i løbet af en måned. Det sker på tværs af supermarkeder, discountbutikker og hypermarkeder. Og når danskerne kommer varer i vognen, sker det oftest i de butikker, hvor de kan få de største besparelser.
Tilbudsjagten kan mærkes i dagligvarebranchen. Det mener Lars Aarup, analysechef hos Coop, der har 1.200 dagligvarebutikker fordelt over hele landet. Ifølge ham er konkurrencen benhård.
»Danmark er nation af tilbudsjægere. Når der kommer et godt tilbud på forsiden, er kunderne villige til at køre efter det,« siger han og understreger, at de mange tilbud er bekostelige for butikkerne.
Hver gang en ny tilbudsavis udkommer, skal butikkerne bruge personale og tid på at flytte om på varerne, så de rette varer fanger kundernes opmærksomhed.
»Vi skal være på dupperne hele tiden og følge med tilbuddene. Derfor er vi også interesserede i at holde faste, lave priser,« siger Lars Aarup.
Hele 35 pct. af danskerne tilkendegiver over for Nielsen, at de vælger dagligvarebutik ud fra, hvor de kan få de mest relevante tilbud i forhold til den konkrete indkøbstur.
Det er ifølge forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen helt naturligt. Det handler ganske enkelt om, at danskerne vil have mest muligt for pengene, mener hun.
»Det er nødvendigt at være fleksibel for at få de tilbud, man gerne vil have. Det kræver, at man bruger både tid og kræfter på at kigge tilbudsaviser og planlægge, hvor man foretager sine indkøb,« siger hun.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at fødevarepriserne i Danmark er 47 pct. over gennemsnittet sammenlignet med de øvrige europæiske lande. De billigste fødevarer er i Polen og Rumænien.