Privatøkonomi

OECD sætter navn på 21 lande, der giver adgang til et »gyldent pas«

OECD har offentliggjort en ny liste over 21 lande, hvor det er muligt at købe sig til et statsborgerskab. Ordningerne kan bl.a. bruges til skatteunddragelse. Tre europæiske lande optræder på listen.

Monaco er et velkendt skattely og optræder også på OECD's liste over lande, hvor man kan købe et »gyldent pas«. Arkivfoto. Foto: AP

Hvad gør du, hvis du er en rigmand, der føler, at beskatningen i dit eget hjemland er blevet lidt for hård?

Jo, du investerer et anseeligt beløb i lande som eksempelvis Monaco, Cypern og Malta, der til gengæld forsyner dig med det, der populært går under navnet et »gyldent pas«. Herefter er du nu klar til at benytte dig af de skattefordele, som dit nye dobbelte statsborgerskab giver dig.

Industrilandenes økonomiske samarbejdsorganisation OECD har netop offentliggjort en ny blacklist over 21 lande, der tilbyder gyldne pas, der kan bruges til skatteunddragelse.

Udover de tre ovenstående europæiske lande indeholder listen også velkendte skattelynationer som Antigua & Barbuda, Bahamas og Panama.

Landene på OECD's liste
 1. Antigua and Barbuda
 2. Bahamas
 3. Bahrain
 4. Barbados
 5. Colombia
 6. Cyprus
 7. Dominica
 8. Grenada
 9. Malaysia
 10. Malta
 11. Mauritius
 12. Monaco
 13. Montserrat
 14. Panama
 15. Qatar
 16. Saint Kitts and Nevis
 17. Saint Lucia
 18. Seychelles
 19. Turks and Caicos Islands
 20. United Arab Emirates
 21. Vanuatu

Ifølge OECD har de »gyldne pas«, eller Citizenship by Investment/Residence by Investment (CBI/RBI) som juridisk er det mere korrekte navn, udviklet sig en til en stor forretning for de lande, der sælger et statsborgerskab til udenlandske rigmænd.

Og selv om OECD understreger, at der sagtens kan være helt legitime årsager til, at rigmænd ønsker at købe sig til et dobbelt statsborgerskab - bl.a. fordi de ønsker at starte forretninger i det pågældende land - så er ordningerne samtidig en åben ladeport, der kan misbruges til skatteunddragelse.

Ifølge det britiske medie the Guardian omsætter statsborgerskab-industrien for ca. 3 mia. dollars, hvilket svarer til ca. 19,3 mia. danske kroner.

Priserne for et statsborgerskab varierer. På nogle af de caribiske østater, der optræder på listen, koster et statsborgerskab 100.000 – 150.000 dollars, mens det f.eks. koster 2 mio. euro at få adgang til et cypriotisk pas.

Hvad pengene skal investeres i, er også forskelligt fra land til land. Som udgangspunkt er det dog ofte ejendomme og byggeprojekter, statsobligationer eller forskellige statslige fonde.

Især Malta er en populær destination, når der skal shoppes dobbelt statsborgerskab, fordi østaten som EU-land også giver adgang til resten af EU.

Ifølge the Guardian har landet de seneste fire år solgt over 700 statsborgerskaber til personer fra primært Kina, Mellemøsten og lande i det tidligere Sovjet.

BRANCHENYT
Læs også