Privatøkonomi

Andelsboligforeninger skovler gebyrpenge ind

Man kan godt få fornemmelsen af, at det er blevet en selvstændig indtægtskilde, lyder kritikken.

Andelsboligforeningerne kan tage lige så høje gebyrer for at stå på ventelisten, som de har lyst til, lyder det fra direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation. Foto: Finn Frandsen

At stå i kø til en andelsbolig kan være en dyr fornøjelse.

Det viser en stikprøve DR P4 København har lavet blandt 21 andelsboligforeninger i København.

Hver især tager de et gebyr på mellem 50 og 500 kr. for at stå på venteliste - uanset om man har udsigt til at få en bolig eller ej.

Og det betyder, at foreningerne hvert år kan indkassere mellem 7.000 og helt op til 225.000 kroner på ventelisterne.

Den slags beløb møder kritik fra Forbrugerrådet Tænk.

- Man kan godt få fornemmelsen af, at det ikke bare dækker administration, men at det er blevet en selvstændig indtægtskilde. Og det synes jeg ikke er i orden, siger Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk til DR P4 København.

En af de andelsboligforeninger, der tager et gebyr for at stå på venteliste, er Ab Jæger på Nørrebro i København.

Her koster det 200 kr. at stå på venteliste. På nuværende tidspunkt har listen 1125 medlemmer, hvilket indbringer foreningen 225.000 kr årligt i ventelistegebyrer.

Og det mener Kim Boesen, som er formand for foreningen, er rimeligt.

- 200 kr. om året er en ganske normal takst for at stå på listen. Jeg synes det er rimeligt, at dem der står på listen, er dem der betaler for administrationen, siger han til DR P4 København.

Men Vagn Jelsøe frygter, at andelsboligforeningerne udnytter manglen på billige boliger i København, til at tjene penge.

- Der er rigtig mange mennesker, der gerne lader sig skrive op rigtig mange steder, og som klynger sig op på det håb om, at en af dem giver gevinst, siger han til DR P4 København.

Men den slags spekulerer Kim Boesen og Ab Jæger ikke i.

- Det kan godt være, at den skaber et overskud, men så går det til drift. Vi spekulerer ikke i, at vi skal have et overskud, siger han til DR P4 København.

Hos brancheorganisationen Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, Abf mener man ikke, at der er grund til at føre kontrol med, at foreningerne ikke tjener penge på gebyrerne.

Andelsboligforeningerne kan tage lige så høje gebyrer for at stå på ventelisten, som de har lyst til, siger Jan Hansen, der er adm. direktør i Abf.

- Det er op til foreningen selv at finde ud af, hvad der skal til af gebyrer for at få dækket de omkostninger, der måtte være, siger han til DR P4 København og fortsætter:

- Gebyrer tjener et formål. Det sikrer, at dem der står på listen stadig er aktive og er interesserede i at få en bolig i den her forening, siger han til DR P4 København.

BRANCHENYT
Læs også