Privatøkonomi

Skat har fået oplysninger om 2.700 danskere: Bitcoin-handler for 100 mio. kr. bliver undersøgt

Skattestyrelsen har fået oplysninger om handler på en bitcoin-børs fra de finske skattemyndigheder.

De danske skattemyndigheder har fået oplysninger om ca. 2.700 danskeres handel med bitcoins fra de finske skattemyndigheder. Foto: Rick Bowmer

2.700 danskere kan potentielt se frem til en kedelig besked om, at de ikke har betalt den skat, de skulle, eller den gode besked om, at de har penge til gode. De danske skattemyndigheder er nemlig i gang med at tygge sig igennem danske handler på en finsk bitcoin-børs til en værdi af mere end 100 mio. kr. Det oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

»Lige nu er vi ved at identificere de enkelte borgere, og holde de nye oplysninger op imod dem, vi allerede har. Er der noget, der ikke stemmer overens, tager vi kontakt til de pågældende og beder om mere information. Hvor mange personer det drejer sig om, og hvad det beløbsmæssigt kan komme til at betyde, er det dog endnu for tidligt at sige,« udtaler Karin Bergen, personskattedirektør i Skattestyrelsen, i pressemeddelelsen.

De danske skattemyndigheder modtog oplysningerne om handlerne fra de finske skattemyndigheder i sommer. Skattestyrelsens indledende gennemgang af informationerne har vist, at ca. 2.700 danskere har købt og solgt bitcoins for mere end 100 mio. kr. i perioden 2015-2017.

På nuværende tidspunkt viser oplysningerne, at de 2.700 danskere har købt bitcoins for 49,7 mio. kr., mens de har solgt bitcoins for 53 mio. kr. på den finske bitcoin-børs i perioden.

Skattestyrelsen oplyser, at hovedparten af handlerne har haft en værdi på under 10.000 kr., mens handler til en værdi mellem 10.000 kr. og 1.000.000 kr. er blevet foretaget af en meget lille gruppe. I materialet findes dog også enkelte handler til en værdi over 1.000.000 kr.

En »væsentlig gruppe« har købt bitcoins, men endnu ikke solgt dem. Dermed har de hverken realiseret gevinster eller tab, lyder det fra Skattestyrelsen, som oplyser, at 96 pct. af handlerne er foretaget af mænd i aldersgruppen 18-40 år.

»Dette er formentlig bare toppen af isbjerget. Selv om der er tale om en forholdsvis lille bitcoin-børs, er oplysningerne en meget værdifuld kilde, som tydeligt viser tendenser og mønstre på området. Den viden, vi får her om datamining, segmenter og metoder generelt, vil gøre os klogere på området og komme os til gavn i vores vejlednings- og kontrolarbejde,« udtaler Karin Bergen.

Læs også
Top job