Berit Ertmann, f. 1983, er journalist på Jyllands-Postens digitale redaktion. Hun er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2011 og har siden været tilknyttet Jyllands-Posten, først som redaktionssekretær på papiravisen og senere som skrivende journalist. I 2013 blev hun færdig med en overbygning som kandidat i Informationsvidenskab fra Aarhus Universitet med speciale i virksomheders valg og implementering af it-systemer. Når hun ikke er på arbejde, bruger Berit oceaner af tid (og penge) på sine islandske heste, hun er vegetar, ikke for fin til at se reality-tv, og så kan hun kode et javaprogram, der kan kaste to vilkårlige terninger.
Som registreret bruger kan du gemme artiklen til senere læsning.
Regeringen og Dansk Folkeparti har fået opbakning fra samtlige af Folketingets partier til forslaget om at skærpe straffen for brug af håndholdt mobil eller andre apparater under kørsel.
Det oplyser Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.
Straffen er dermed blevet skærpet til et klip i kørekortet fra det nuværende niveau på 1.500 kr. i bøde.
»Det er fuldstændig hensynsløst over for sine medtrafikanter og medpassagerer at lade sig forstyrre af sin telefon eller andre apparater, når man kører bil. Det er bilen, vejen og trafikken, der skal have ens komplette opmærksomhed, når man kører bil, og derfor glæder det mig meget, at et bredt flertal i Folketinget har samme holdning,« siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.
Reglerne gælder ifølge ministeriet »hvis man taler i telefon, skriver beskeder, bruger tablets, indstiller håndholdt gps eller på anden vis bruger håndholdte kommunikationsapparater under kørslen«.
Danmarks politikredse har flere gange sat fokus på uopmærksomhed i trafikken, bl.a. med kampagnen "kør bil, når du kører bil", som skulle få bilisterne til at stoppe med at kigge ned i deres mobiler, mens de kører.
Hos FDM, der repræsenterer de private bilister, er man glad for skærpelsen.
»Brug af håndholdt mobiltelefon bag rattet er ganske enkelt en uskik og går ud over trafiksikkerheden. At man samtidig udvider forbuddet til at gælde alle former for håndholdte kommunikationsenheder giver kun god mening,« siger juridisk konsulent i FDM Dennis Lange i en pressemeddelelse.
I en undersøgelse foretaget tidligere i år af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension indrømmede 17 pct. - én af seks - bilister, at de i højere eller mindre grad har telefonen fremme, mens de kører bil.
Det skaber både irritation og en enorm utryghed hos alle andre.
Lisbeth Sahl, Rådet for Sikker Trafik
Hos Rådet for Sikker Trafik var man langt fra tilfreds med det tal.
»Det skaber både irritation og en enorm utryghed hos alle andre. Så drop mobilen, når du sidder bag rattet. Så kan du også nå at reagere hurtigere, hvis der opstår en kritisk situation,« sagde seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik Lisbeth Sahl.
Ifølge Rådet for Sikker Trafik er uopmærksomhed hvert år skyld i hver tredje dødsulykke i Danmark. Det svarer til at køre 56 meter med en pose over hovedet, hvis man kører 50 km/t og kigger på sin telefon i fire sekunder.
Kører man stærkere, når man selvsagt også at køre længere uden at være opmærksom på sine omgivelser.
Loven træder i kraft i det nye år.
Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarerbranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.