Privatøkonomi

Nu skal det koste klip i kortet at SMS'e under kørslen

Folketinget har besluttet, at det skal give et klip i kørekortet at tale i telefon eller skrive beskeder, mens man kører.

Politikredsene har flere gange sat fokus på uopmærksomhed i trafikken, bl.a. med kampagnen "kør bil, når du kører bil", som skulle få bilisterne til at stoppe med at kigge ned i deres mobiler, mens de kører.  Arkivfoto: Polfoto Foto: Gorm Olesen/Polfoto

Regeringen og Dansk Folkeparti har fået opbakning fra samtlige af Folketingets partier til forslaget om at skærpe straffen for brug af håndholdt mobil eller andre apparater under kørsel.

Det oplyser Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Straffen er dermed blevet skærpet til et klip i kørekortet fra det nuværende niveau på 1.500 kr. i bøde.

»Det er fuldstændig hensynsløst over for sine medtrafikanter og medpassagerer at lade sig forstyrre af sin telefon eller andre apparater, når man kører bil. Det er bilen, vejen og trafikken, der skal have ens komplette opmærksomhed, når man kører bil, og derfor glæder det mig meget, at et bredt flertal i Folketinget har samme holdning,« siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Reglerne gælder ifølge ministeriet »hvis man taler i telefon, skriver beskeder, bruger tablets, indstiller håndholdt gps eller på anden vis bruger håndholdte kommunikationsapparater under kørslen«.

Danmarks politikredse har flere gange sat fokus på uopmærksomhed i trafikken, bl.a. med kampagnen "kør bil, når du kører bil", som skulle få bilisterne til at stoppe med at kigge ned i deres mobiler, mens de kører.

Hos FDM, der repræsenterer de private bilister, er man glad for skærpelsen.

»Brug af håndholdt mobiltelefon bag rattet er ganske enkelt en uskik og går ud over trafiksikkerheden. At man samtidig udvider forbuddet til at gælde alle former for håndholdte kommunikationsenheder giver kun god mening,« siger juridisk konsulent i FDM Dennis Lange i en pressemeddelelse.

I en undersøgelse foretaget tidligere i år af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension indrømmede 17 pct. - én af seks - bilister, at de i højere eller mindre grad har telefonen fremme, mens de kører bil.

Det skaber både irritation og en enorm utryghed hos alle andre.

Lisbeth Sahl, Rådet for Sikker Trafik

Hos Rådet for Sikker Trafik var man langt fra tilfreds med det tal.

»Det skaber både irritation og en enorm utryghed hos alle andre. Så drop mobilen, når du sidder bag rattet. Så kan du også nå at reagere hurtigere, hvis der opstår en kritisk situation,« sagde seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik Lisbeth Sahl.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er uopmærksomhed hvert år skyld i hver tredje dødsulykke i Danmark. Det svarer til at køre 56 meter med en pose over hovedet, hvis man kører 50 km/t og kigger på sin telefon i fire sekunder.

Kører man stærkere, når man selvsagt også at køre længere uden at være opmærksom på sine omgivelser.

Loven træder i kraft i det nye år.

BRANCHENYT
Læs også