Privatøkonomi

Investorer tabte milliarder på bankernes rådgivning i 2018

De danske bankers foretrukne investeringsfonde kostede investorerne et ekstra tab på samlet 8,9 mia. kr. i 2018.

En opgørelse fra analysehuset Morningstar viste sidste år, at aktive fonde i Europa over 10 år har klaret sig dårligere end indeksfondene. Arkivfoto

Bankerne anbringer i stor stil danskernes sparepenge i fonde, hvor aktiehandlere gennem deres valg af aktier forsøger at overgå afkastet på det marked, hvor de investerer. Det betaler investorerne ekstra for. Men kun få fik i 2018 noget ud af disse såkaldte aktive fonde. Da aktiemarkeder verden over styrtdykkede, faldt fondene nemlig endnu mere.

Det uvildige investeringsrådgiverfirma Dannebrog Invest har set på, hvordan de aktive aktiefonde i 2018 klarede sig i forhold til de indeks, som de prøver at overgå. Af 281 fonde klarede 220 sig dårligere end indekset.

Aktivt forvaltede fonde er et spil med mange tabere og få vindere, men hvor banken altid får sin bid.

Troels Holmberg, seniorkonsulent Forbrugerrådet Tænk
»Investorernes tab blev forværret med 8,9 mia. kr. af de aktive aktiefondes dårlige præstationer. Det er simpelthen ikke godt nok. Men bankerne tjener mere på at sælge de dyrere aktive fonde til kunderne,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, partner i Dannebrog Invest.

En aktiv aktiefond koster typisk tre-fire gange så meget i årlige omkostninger som en indeksfond, der blot følger et aktieindeks.

»Med de bedste og billigste indeksfonde kan du få afkast meget nær markedsafkastet år efter år. En dyr aktivt forvaltet fond kan koste dig flere procentpoint i afkast om året. Aktivt forvaltede fonde er et spil med mange tabere og få vindere, men hvor banken altid får sin bid. Det er ikke i kundernes interesse,« siger seniorkonsulent Troels Holmberg, Forbrugerrådet Tænk.

En opgørelse fra analysehuset Morningstar viste sidste år, at aktive fonde i Europa over 10 år har klaret sig dårligere end indeksfondene.

Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering Danmark, kalder 2018 et svært investeringsår.

»Året sluttede med store kursudsving, som i høj grad skyldtes geopolitisk usikkerhed. De aktive fonde har kun kunnet udnytte skævheder i markedet i en kort periode. Så jeg synes, det er for tidligt at dømme de aktive fonde ude,« siger Birgitte Søgaard Holm.

BRANCHENYT
Læs også