Privatøkonomi

Danmarkshistoriens billigste boliglån langes over disken til over kurs 95

De første boligejere har nu kastet sig over det nye 1,5 pct. lån med afdragsfrihed.

De første boligejere har allerede fået tilbud hjem på Danmarkshistoriens billigste boliglån. Arkivfoto: Jens Dresling

95,45. Så høj er tilbudskursen på det nye 1,5 pct. lån uden afdrag. Det er Danmarkshistoriens billigste 30-årige boliglån med fast rente, og det blev introduceret fredag. De første lånetilbud er allerede langet over disken i Jyske Realkredit og Nordea Kredit.

»I vores lånetilbud er kursen 95,45 efter kursskæring. Det er en kurs, vi har regnet os frem til ud fra, hvad andre obligationer handles til,« siger afdelingsdirektør for Jyske Realkredit, Mikkel Høegh.

Nordea Kredit åbnede for tilbud mandag, og allerede tirsdag havde de første boligkunder kurssikret.

Der er endnu ikke handlet nogen af Jyske Realkredits 1,5 pct. obligationer. Det sker først torsdag. Det er der til gengæld i Nordea Kredit. Her bliver obligationerne handlet til en kurs omkring 95,6.

En tommelfingerregel siger, at kursen på en obligation helst skal være over 95, før det giver mening at optage et lån i den. Ellers bliver kurstabet for stort.

Netop 1,5 pct. lånet vil være fristende for specielt de mere spekulative boligejere. Det skyldes, at kursfølsomheden er meget høj. Det vurderes, at for hver pct. point renten stiger, vil kursen på det nye lån falde omkring 10 point. Det betyder, at hver gang den lange rente stiger 1 pct. point, vil en boligejer kunne skrælle 100.000 kr. af sin gæld for hver million, han eller hun skylder. Det kaldes en lodret konvertering.

1,5 pct. lånet med afdrag ligger også i en historisk attraktiv kurs over 97.

Det markante rentefald er kommet bag på langt de fleste i den finansielle sektor.

»Vi er nede på et renteniveau, vi troede vi ikke skulle ned på igen på denne side af det økonomiske opsving. Alle renteprognoser i slutningen af 2018 pegede på svagt stigende renter i 2019 – og selvom det stadig kan nås, var der ingen, der havde forudsagt et decideret fald i renten her i årets begyndelse,« siger seniorøkonom i Realkredit Danmark, Sonia Khan.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Ny serie fra FINANS: Følg 10 visionære og innovative iværksættere og deres idéer, der har potentialet til at redefinere dansk erhvervsliv.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også