Privatøkonomi

Her er solstrålen på boligmarkedet

Der er markant salgsfremgang på ét bestemt område på boligmarkedet.

Sommerhussalget går godt - selv i de ellers stille vintermåneder.

For første gang i dette årti er der solgt mere end 500 sommerhuse i januar, viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

I januar blev der solgt 527 sommerhuse. I januar 2018 blev der solgt 474. Det gør sommerhusene til lidt af en solstrålehistorie. Salget af parcelhuse er stagneret, mens salget af ejerlejligheder er faldet knap 18 pct. i samme periode.

Normalt falder aktiviteten på sommerhusmarkedet markant om vinteren, men altså ikke i år.

»Det er første gang i dette årti, at vi runder 500 salg i en januar måned. Det er et usædvanligt højt antal, når vi ser på dynamikkerne i sommerhusmarkedet med historiske briller. Normalt er efterspørgslen i bund på den tid af året, og det har en effekt på udbuddet, der helt naturligt tilpasser sig,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Der er tre forklaringer på, at salget går frem, mener hun.

  • Renten er blevet presset yderligere i bund i årets første måneder, og det kan fremskynde beslutningen om at købe sommerhus.
  • Sommerhusmarkedet har været i vækst de seneste år, og det har betydet stigende priser. Fra den 1. maj 2017 har man kunnet få realkreditbelåning på op til 75 pct. af sommerhusets værdi. Tidligere kunne man kun belåne op til 60 pct. af værdien. Den højere belåningsgrænse gør det væsentligt billigere at betale de månedlige ydelser på sommerhuset.
  • Den lange og meget varme sommer kan også have skubbet til købelysten.

»Det gode vejr betyder, at sommerhussæsonen forlænges betragteligt, og dermed får man mere værdi for pengene,« siger Birgit Daetz.

Det er særligt i nordsjællandske Halsnæs Kommune og vestjyske Ringkøbing-Skjern Kommune, at køberne er sprunget til tidligt på året. I Ringkøbing-Skjern blev der i januar i år solgt 37 sommerhuse mod 16 styk i samme periode sidste år.

Derudover ses en mere bredt funderet stigning i Nordjylland, hvor antallet af handler er øget med 26 pct.

BRANCHENYT
Læs også