Privatøkonomi

EU kopierer USA's digitale indrejsekontrol

Statsborgere fra 61 lande skal fra 2021 registrere sig via nyt it-system, før de kan besøge et Schengen-land..

Et andet krav for at kunne besøge Europa fra 2021 er, at personens pas er gyldigt i minimum tre måneder efter det planlagte ophold.  Foto: Peter Hove Olesen

Fra 2021 skal blandt andre amerikanske statsborgere registrere sig i et nyt it-system, hvis de rejser til Europa. 

Registreringen vil være gyldigt i tre år og tillader indehaveren adgang til Schengen-zonen, "så mange gange det er nødvendigt".

Det oplyser Det Europæiske Rejseinformations- og Godkendelsessystem (Etias).

- Fra 2021 vil EU-Kommissionen udrulle et amerikansk inspireret indrejsesystem for besøgende fra lande, der ikke for nuværende er del af EU.

- Disse besøgende er blevet givet visumfri adgang til EU og Schengen-lande på grund af god historik på sikkerhedsområdet og derfor ikke er anset for at være en sikkerhedstrussel, skriver Etias på sin hjemmeside.

USA har i flere år haft ESTA, Electronic System for Travel Authorization, hvor besøgende har skullet registrere sig.

I øjeblikket kan amerikanske statsborgere besøge Europa i op til 90 dage uden visum.

Beslutningen om at kræve registrering sker i et forsøg på at forbedre sikkerheden og "undgå yderligere problemer med ulovlig indvandring og terrorisme", skriver Etias.

Kravet omfatter rejser til Schengen-zonen - en gruppe af 26 europæiske lande, herunder Danmark. 22 af de 26 lande er medlemmer af Den Europæiske Union.

Et andet krav for at kunne besøge Europa fra 2021 er, at personens pas er gyldigt i minimum tre måneder efter det planlagte ophold. 

Samtidig vil pas, der er ældre end ti år, muligvis ikke blive accepteret som gyldig dokumentation.

Foruden amerikanere må statsborgere fra 60 andre lande ligeledes have en registrering i Etias til Schengen-zonen fra starten af 2021. Det gælder blandt andre australiere, canadiere, japanere, mexicanere og ukrainere. 

Det fremgår af Etias' hjemmeside.

Registreringen kommer til at koste syv euro, hvilket svarer til cirka 52 kroner.

/ritzau/dpa

Læs også