Privatøkonomi

Fra høg til due: Januar-beslutningen, der sendte aktierne op

En total U-vending af den amerikanske centralbank fra sidste års hårde kurs - høgestilen - og over til en markant mere dueagtig tilgang har holdt hånden under aktiemarkederne, selv om de økonomiske nyheder langt fra er gode.

Efter det seneste møde i Federal Reserve Banks pengepolitiske komité overraskede centralbankchef Jerome Powell ved at bebude et foreløbigt stop for nye renteforhøjelser. Nu venter alle i spænding på at høre, om den forsigtige pengepolitik vil fortsætte i resten af 2019 - og forventer det efterhånden. Foto: Susan Walsh/AP

Skuffelse på skuffelse på skuffelse. Nøgletallene om den økonomiske udvikling i en række af verdens store lande har ikke givet investorerne meget at være glade for i 2019.

Alligevel kan især aktieinvestorerne dog fortsat varme sig ved at tænde for skærmen og kigge på kursudviklingen. Siden markederne kollapsede i begyndelsen og midten af december sidste år er der nemlig tale om et gevaldigt comeback.

Alene i indeværende år er det hjemlige C25-indeks således oppe med 13 pct., det tyske DAX med 9,3 pct. og det amerikanske S&P 500 med 12,9 pct.

Forklaringen på den trodsige optur skal netop primært findes i sidstnævnte land, lyder det fra kapitalforvalteren Formueplejes aktiechef, Otto Friedrichsen.

»Det, der er sket er, at centralbanken i USA på alle tilgængelig muligheder har gjort det klart, at den kommer ikke til at hæve renterne, som det ser ud nu. Den er gået på rentepause, fordi den kan se en vækstopbremsning, og fordi den så store finansielle udsving sidst i september. Den har med andre ord lavet en U-vending,« siger aktiechefen om beslutningen fra The Federal Reserve, The Fed.

Normalt ville de renteforventninger, man ser i USA, svække en valuta ganske betydeligt, fordi de bygger på en tro på et negativt skift i økonomien.

Niels Christensen, chefanalytiker, Nordea

Skiftet fra at prøve at normalisere renterne - den tilgang, man i centralbanksprog kalder for »høg« kontra den modsatte tilgang, der har navnet »due« - til at bruge dem til at understøtte skrøbelige markeder og økonomi har samtidig sat en vis uro i andre markeder. På valutafronten står stort set alle nu svagt, lyder det fra Nordea Markets chefanalytiker, Niels Christensen.

»De dueagtige centralbanker (Den europæiske centralbank har også signaleret, at en rentestigning er meget langt væk, red.) efterlader deres respektive valutaer sårbare. Så bliver det så et relativt spil – for hvorfor er dollaren så ikke svækket mere, end den er?« siger analytikeren retorisk og svarer:

»Normalt ville de renteforventninger, man ser i USA, svække en valuta ganske betydeligt, fordi de bygger på en tro på et negativt skift i økonomien. Men du har så samme situation i Europa, og derfor bliver det i stedet et spil mellem de respektive signaler.«

Læs også