Privatøkonomi
0

Prisen for en rejseforsikring stiger, når man bliver ældre

Er det aldersdiskrimination, når prisen på rejseforsikringer stiger, alt efter hvor gammel man er? Ja, mener Forbrugerrådet Tænk. Nej, lyder det fra selskaberne.

Det er en god idé at have en rejseforsikring, hvis man skal ud at rejse, men prisen kan variere. Nogle selskaber lader prisen stige for ældre forsikringstagere. Arkivfoto: Andreas Haubjerg

I nogle forsikringsselskaber er det dyrt at være gammel. I hvert fald risikerer man at betale mere for sin rejseforsikring end yngre forsikringstagere.

Det fremgår af en prissammenligning fra Forbrugerrådet Tænk. Den viser, at prisen ændrer sig med alderen i tre af de otte selskaber, som er tjekket. Eksempelvis skal en forbruger, der bor i en lejlighed i en større dansk by, og som ikke har brugt sin rejseforsikring de seneste tre år, betale mere for sin rejseforsikring som 70-årig end som 50-årig.

»Vi kan se, at priserne på rejseforsikringerne stiger hos Tryg, Alm. Brand og GF Forsikring, når alderen på forsikringstageren stiger,« siger projektleder Emil Rosager Schaarup, Forbrugerrådet Tænk.

Vi må opfordre forsikringsselskaberne til at begrænse individualiseringen af priserne på forsikring – og vi kan samtidig opfordre forbrugerne til at vælge forsikringsselskaber, hvor de ikke bliver straffet, fordi de bliver ældre.

Emil Rosager Schaarup, projektleder, Forbrugerrådet Tænk

Prisen for rejseforsikringen er undersøgt for henholdsvis 30, 40, 50, 60, 70 og 80 år. Udgangspunktet har været prisen for rejseforsikringen som 30-årig, og så er det undersøgt, hvordan priserne ændrer sig, når de fiktive personer i eksemplerne bliver ældre.

Hos If, Nordjylland Forsikring og Vardia ændrer priserne sig ikke med alderen, mens der er mindre prisudsving hos Gjensidige og Nykredit.

Hos Tryg er prisen for rejseforsikringen typisk lavest for en 40-årig, hvor den er 5 pct. lavere end for den 30-årige. Fra 40 til 70 år stiger prisen i alt 44 pct.

Priserne hos Alm. Brand stiger med lidt under 25 pct. fra 50- til 60-årige, hvorefter prisen flader ud. Hos GF Forsikring stiger priserne fra 60 år til 80 år med 23 pct.

Undren over prisforskelle

Hos Tryg bekræfter Mikkel Zimakoff, der er chef for Pris og Produkt, at priserne på rejseforsikringer stiger i takt med alderen. Det skyldes, at ældre har større risiko for at blive syge og komme til skade – samtidig er risikoen for, at de ældre afbestiller en rejse pga. sygdom, også større.

Samme melding lyder fra Alm. Brand, hvor man efter indfasningen af det blå EU-sygesikringsbevis har oplevet stigende udgifter til rejseforsikringer og et skred i udbetalinger til ældre kunder, som har rejseforsikringer i selskabet.

»Hvor der tidligere var langt mellem rigtig dyre rejseskader, ser vi nu et mønster, hvor vi årligt ser flere rejseforsikringsskader tæt på eller over 1 mio. kr. Ofte sker skaderne for kunder over 60 år, hvis helbred ikke er helt så godt, som de troede ved afrejse, eller hvor udgifterne viser sig at blive høje pga. aldersbetingede følgeskader,« siger pressechef Kristjan Jørgensen, Alm. Brand.

Tendensen ses også hos If, der dog ikke lader prisen stige for de ældre.

»Reelt stiger risikoen med alderen, men vi arbejder med at forenkle vores prisstruktur og tilstræber i videst muligt omfang, at kunderne ikke skal opleve en prisforhøjelse, blot fordi de bliver ældre,« siger kommunikationschef Birgitte Ringbæk, If.

I Forbrugerrådet Tænk undrer Emil Rosager Schaarup sig over differentieringen og hæfter sig ved, at det åbenbart ikke er en naturlov, at priserne stiger med alderen.

Pristest

Med udgangspunkt i fire fiktive cases og oplysninger fra forsikringsguiden.dk har Forbrugerrådet Tænk kigget nærmere på, hvordan priserne på rejseforsikringer ændrer sig, når man bliver ældre.

Prissammenligningen er lavet på en årsrejseforsikring med global dækning, som ikke er tilknyttet en indboforsikring.

Prisen for rejseforsikringen er undersøgt for henholdsvis 30, 40, 50, 60, 70 og 80 år.

Eksempelvis skal et 60-årigt par i ejerbolig i Fredericia hos GF Forsikring betale 1.582 kr. for rejseforsikringen. Er de 80, stiger den til 1.922 kr. Det er en stigning på 22 pct.

En 50-årig mand i lejebolig i Aarhus C skal betale 1.038 kr. for en rejseforsikring i Alm. Brand, mens den stiger til 1.283 kr., hvis han er 60 år det svarer til en stigning til 23 pct.»Det er vigtigt, at alle kan tegne en forsikring på rimelige vilkår. Vi må opfordre selskaberne til at begrænse individualiseringen af priserne på forsikring – og vi kan samtidig opfordre forbrugerne til at vælge selskaber, hvor de ikke bliver straffet, fordi de bliver ældre,« siger han.

Øget risiko

I Forsikring og Pension finder vicedirektør Thomas Brenøe prisdifferentieringen forståelig.

»Det er udtryk for en risikovurdering, og det er den samme mekanisme, som når bilforsikringer er dyrere, hvis du er ung. Nogle selskaber lader forsikringstageren betale for den øgede risiko, andre selskaber gør det ikke,« siger han.

Han vurderer, at alle selskaber i deres statistikker kan se, at det er dyrere at forsikre et ældre menneske, og at det derfor kun er et spørgsmål om prispolitikken i det enkelte selskab.

»Hvis man tjekker priserne i forskellige selskaber, vil man kunne finde den mest optimale rejseforsikring og sådan er det også, hvis man er ung og skal have tegnet en bilforsikring,« siger Thomas Brenøe.

Emil Rosager Schaarup holder fast ved, at det ikke er retfærdigt at hæve priserne for ældre forsikringstagere.

»Det kan godt være, at ældre ud fra en gennemsnitsbetragtning har en større risiko for at komme til skade på en rejse eller for at aflyse den, men sådan behøver det ikke være for alle. Man kan sagtens finde en forsigtig 60-årig, der aldrig kommer til skade, og en spradebasse på 50 år, som kommer til skade, fordi han ikke tænker sig om,« siger han.

Man kan man ikke sige det samme om unge mennesker, der skal tegne bilforsikring?

»Jo, det siger selskaberne, men vi mener ikke, at det er rimeligt, at en mand på 60 skal betale mere end én på 50 år,« siger han.FINANS BRIEFING MORGEN
De vigtigste nyheder fra erhvervslivet, udvalgt af FINANS' redaktører. Direkte i din indbakke.
BRANCHENYT
Læs også