Privatøkonomi

Det rigtige energimærke kan skære fire måneder af salgstiden

Boliger med høje energimærker bliver generelt solgt hurtigere. Særligt i Jylland gør høje energimærker en forskel.

Huse med høje energimærker bliver i Jylland solgt ca. fire måneder hurtige end huse med lave energimærker. Foto: Jens Dresling

Hvis huset skal sælges hurtigt, er det langt fra ligegyldigt, hvilket energimærke boligen har. Huse med det bedste energimærke, såkaldte A-mærkede huse, bliver nemlig solgt hurtigere end huse med en lavere mærkning.

I 2018 blev huse på landsplan i gennemsnit solgt på 165 dage. Huse med det mest almindelige energimærke, D, blev i gennemsnit solgt på 160 dage, mens A-mærkede huse i gennemsnit blev solgt på 129 dage. Altså en forskel på 36 dage. Det viser en analyse fra Finans Danmark.

»Huse med høje energimærker sælges i gennemsnit 69 dage hurtigere end huse med lave energimærker,« udtaler Peter Jayaswal, direktør for realkredit- og ejendomsfinansiering i Finans Danmark, i forbindelse med analysen.

Analysen viser, at huse med de høje energimærker mellem A og C blev i gennemsnit solgt på 136 dage, mens det i gennemsnit tog 205 dage at sælge et hus med lave mærker mellem E til G. En forskel på 69 dage.

»Når køberne slår hurtigere til på et hus med energimærke A, B eller C, kan det blandt andet skyldes forventninger til en bedre isolering og lavere varmeregning. Samtidig er huse med højere energimærker typisk også nyere eller nyrenoverede – og det er attraktivt for potentielle købere,« udtaler Peter Jayaswal.

Særligt i Jylland har energimærkerne en effekt på salgstiderne. Analysen viser, at huse med høje energimærker i Vestjylland i gennemsnit bliver solgt ca. fire måneder hurtigere end huse med energimærker i den lave ende. I København er forskellen under en uge.

»Det er især i de områder, hvor det generelt tager lidt længere tid at sælge sit hus, at der også er større forskel på salgstiderne mellem huse med høje og lave energimærker,« siger Peter Jayaswal.

Læs også