Privatøkonomi

Så er rekorden i hus: Boligejerne har lagt lån om for 137 mia. kr.

Selvom der stadig er tre dage tilbage inden fristen, har den nuværende konverteringsbølge allerede sat rekord.

Der er ifølge Nykredit udsigt til, at den igangværende konverteringsbølge når op på 180 mia. kr. Foto: Lars Krabbe

De rekordlave renter har fået boligejerne til at lægge lån om som aldrig før. Boligejerne har i denne omgang lagt lån om for 137 mia. kr., hvilket er det højeste niveau nogensinde.

Alene den sidste uge blev der indfriet lån for 27 mia. kr., og med tre dage tilbage, inden fristen for at opsige lån udløber, kan konverteringsbølgen vokse sig meget større.

»Vi kan med dagens tal konstatere, at den historisk store konverteringsbølge nu er en realitet. Jeg tror på, at indfrielserne kan tage et ret stort spring og nærme sig 180 mia. kr. Der er fart på,« skriver Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit, i en kommentar.

Nordea Kredit har indtil nu forventet, at den igangværende konverteringsbølge ville nå op på 150 mia. kr.

»Men med de seneste tal er det sandsynligt, at vi rammer højere end vores hidtidige estimat,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.

Den hidtil største omlægningsbølge fandt sted i 2005. Dengang blev der omlagt lån for over 120 mia. kr.

Ved den forrige konverteringsrunde i april rundede omlægningerne også 100 mia. kr. Her var det især 1,5 pct.-lånet, som boligejerne skiftede til. Men siden foråret er renterne faldet, og derfor er det nu 1 pct.-lånet, der er i spil.

At den nuværende runde sætter rekord, skyldes flere faktorer, lyder det fra Nordea Kredit.

»Vi har meget store 2- og 2,5 pct.-serier. Det betyder, at mange danskere har mulighed for at konvertere ned i 1 pct. lån. Og det virker historisk attraktivt at kunne få en rente på 1 pct. Det tiltaler mange at have en sikkerhed på det her niveau, som er lavere end den inflation, vi tidligere har haft,« siger Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også