Privatøkonomi

Misligholdt SU-gæld er eksploderet: Har rundet 1 mia. kr. på et år

Udviklingen i SU-gælden bliver undersøgt af et ekspertudvalg.

Ifølge Danske Bank er der tale om en meget voldsom udvikling i den misligholdte SU-gæld. Arkivfoto: Martin Lehmann Foto: Martin Lehmann

Unge bliver dårligere og dårligere til at betale deres studiegæld tilbage. De seneste år er den årlige misligholdte SU-gæld, som bliver sendt til inddrivelse hos skattemyndighederne, steget markant.

I kalenderåret 2014 blev der misligholdt gæld fra SU-lån for 461 mio. kr., men i 2018 rundede tallet 1 mia. kr. Det viser tal fra ATP, der administrerer tilbagebetalingen af SU-lån.

Siden 2014 er den årlige misligholdte gæld altså steget med 118 pct., mens antallet af personer, der har misligholdt gæld, er steget med 32 pct.

»Det er meget voldsomt. Hvis tallene havde været fra omkring finanskrisen, havde jeg bedre kunnet forstå det, men de seneste år har økonomisk været relativt gode,« siger Louise Aggerstrøm, privatøkonom i Danske Bank.

Oven i den misligholdte gæld fra SU-lån kommer misligholdt gæld fra for meget udbetalt SU. I 2018 blev der på denne konto misligholdt gæld for 186 mio. kr.

Den samlede misligholdte SU-gæld er også vokset med næsten 100 pct. i perioden. Hvor den i 2014 lå på ca. 4 mia. kr., var den i 2018 nået op over 7 mia. kr., viser et notat fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, som blev sendt til Folketinget i foråret.

»Spørgsmålet er, hvor meget det er drevet af udenlandske studerende, og om det har relation til de problemer, der har været i forhold til inddrivelse af den øvrige skattegæld,« siger Louise Aggerstrøm.

Netop problemer med systemet til at inddrive gælden er en af årsagerne til udviklingen, påpeger Gældsstyrelsen.

»Den samlede gæld til det offentlige stiger generelt, også den misligholdte SU-gæld. Det sker blandt andet fordi, danskerne stifter mere gæld, og fordi der løbende tilskrives renter på gælden. Samtidig har den automatiserede inddrivelse været suspenderet siden efteråret 2015 på grund af it-udfordringer,« siger Ulrik Pedersen, underdirektør i Gældsstyrelsen.

I 2018 stod udenlandske statsborgere for ca. 9 pct. af den samlede misligholdte gæld, mens andelen i 2010 lå på 7 pct.

En fyldestgørende forklaring på, at den årlige misligholdte SU-gæld, stiger, har man på nuværende tidspunkt ikke i Uddannelses- og Forskningsministeriet, da »det kræver en grundigere analyse«. Udviklingen i SU-gælden bliver i øjeblikket undersøgt i forbindelse med det såkaldte SU-ekspertudvalg, som blev nedsat i begyndelsen af året.

Ifølge Gældsstyrelsen er systemet til at inddrive gælden ved at blive genopbygget.

»Hen over sommeren udsender vi 90.000 rykkerbreve, og flere og flere skyldnere vil høre fra os i den kommende tid,« siger Ulrik Pedersen.

BRANCHENYT
Læs også