Privatøkonomi

0,5 pct.-lån i topkurs: Næste station er en rente på 0

Politisk uro flere steder i verden presser de danske boligrenter helt i bund.

Det er nu muligt at finansiere boliglånet med en historisk lav fast rente. Arkivfoto: Søren Schnoor.

Boligrenterne falder, falder - og falder. Det ultrabillige 0,5 pct. lån har nu sat en bemærkelsesværdig rekord. Kursen har onsdag rundet 98.

Det betyder, at boligejere og købere nu kan få et boliglån med afdrag og have sikkerhed for en rente på blot 0,5 pct. i 30 år med et minimalt kurstab.

0,5 pct. lånet med afdragsfrihed ligger også i en rekordkurs over 97. Runder en obligation kurs 100, kan man ikke længere få tilbud i den. Sker det med 0,5 pct. lånet er næste station altså et 30-årigt lån med en rente på 0 pct.

Der i princippet ikke nogen bund under renten.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom, Nordea Kredit

Også det 10-årige lån med en rente på -0,5 pct. ligger i en flot kurs omkring 98.

»Det er endnu en renterekord ud af mange i løbet af de seneste måneder. Der er i princippet ikke nogen bund under renten, selv om de fleste renteprognoser forudsiger, at vi er tæt på,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

Hun vil ikke udelukke yderligere rentefald.

»Vi kan ikke udelukke, at renten skal længere ned . Den er trods alt allerede faldet med næsten 1,5 procentpoint i indeværende år, og der er ikke noget, der tyder på en snarlig løsning på de politiske kontroverser, der i øjeblikket påvirket rentemarkederne,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Rentefaldet kan ikke forklares med nye, bekymrende nøgletal. Det er handelskrigen mellem USA og Kina, der spørger. Dertil kommer bekymringen for et hårdt brexit, den bekymrende udvikling i tysk økonomi og det politiske rod i Italien.

I begyndelsen af 2019 var renten på de toneangivende 30-årlige realkreditlån på 2 pct. I dag er renten nede på 0,5 pct. på begge obligationer.

»De økonomer, der har udarbejdet renteprognoserne, har ikke haft det bedste boldøje de seneste par år, og de har i mange tilfælde ramt temmelig skævt,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også