Privatøkonomi

Michael Burry tjente styrtende med penge under finanskrisen - nu har han udpeget en ny boble

Et af de mest populære investeringsprodukter har udviklet sig til en boble, lyder det fra manden, der blev kendt for sin ageren under finanskrisen.

I filmen The Big Short, der handler om nogle af dem, som tjente penge på nedturen under finanskrisen, spillede Christian Bale rollen som Michael Burry. Foto: Jaap Buitendijk

Indeksfonde har udviklet sig til en boble. Sådan lyder det fra Michael Burry, der står bag kapitalforvalteren Scion Asset Management, efter at store summer i flere år er strømmet ind i de populære produkter, og de dermed har stjålet markedsandele fra aktivt forvaltede fonde.

»Som de fleste andre bobler, bliver den værre, desto længere tid det står på,« lyder det i en e-mail fra Michael Burry til Bloomberg.

Indeksfond vs. aktivt forvaltet fond

Passiv forvaltning bygger på filosofien om, at alle investorer ikke kan være bedre end gennemsnittet og dermed slå markedet. I store træk betyder det, at en passivt forvaltet investeringsforening svarer til at købe et indeks - f.eks. C20 Cap. Investeringsforeningen køber dermed de aktier, der indgår i det indeks, som foreningen følger.

Der bliver med andre ord ikke foretaget noget aktivt valg med hensyn til, hvilke aktier der skal investeres i. Det betyder samtidig, at passivt forvaltede investeringsforeninger ikke er i stand til at slå det marked, som de følger. Investeringsforeningens afkast vil nemlig følge udviklingen i indekset.

Afkastet som investeringsforeningen henter, vil også være mindre end indekset, da omkostningerne til investeringsforeningen skal trækkes fra afkastet. En passiv investeringsforening vil typisk handle mindre end en aktivt forvaltet investeringsforening, og omkostningerne vil typisk også være lavere - bl.a. fordi det ikke kræver porteføljemanagere til at udvælge de enkelte aktier.

Omvendt er filosofien bag aktiv forvaltning er, at man har en forventning om, at man er bedre end gennemsnittet og dermed er i stand til at slå markedet ved at investere i de rigtige selskaber. At en investeringsforening er aktiv forvaltet betyder dermed, at man foretager bevidste investeringer og ikke køber aktier, der svarer til det marked, man investerer i.

Det betyder, at investeringsforeningen har en over- eller undervægt af bestemte aktier, og da investeringerne dermed ikke følger markedet, er der en mulighed for, at investeringsforeningen kan slå markedet. Aktierne, som investeringsforeningen køber, bliver udvalgt på baggrund af forskellige former for analyser, informationer og forventninger om de enkelte selskaber.

Hvis en aktie ikke udvikler sig som forventet, kan investeringsforeningen sælge ud og købe op i et andet selskab. Det gør samtidig, at en aktiv forvaltet investeringsforening handler mere end en passivt forvaltet investeringsforening. En aktiv forvaltet investeringsforening er som regel forbundet med større omkostninger end en passivt forvaltet investeringsforening, da der er ansat porteføljemanagere til at udvælge aktier.

Michael Burry var inden finanskrisen et ukendt navn i investeringsbranchen. Han opnåede dog noget nær kultstatus i investeringskredse, efter at hans historie blev fortalt i bogen The Big Short. Bogen blev senere filmatiseret, og her spillede Christian Bale rollen som Michael Burry.

Bogen handlede om en lille flok af kapitalforvaltere, der på den ene eller anden måde forudsagde, at det såkaldte subprime marked i USA ville kollapse.

De placerede alle penge på en måde, så de tjente store summer til dem selv og deres investorer, da nedturen på det amerikanske boligmarked udviklede sig til finanskrisen.

Michael Burry er uddannet læge, men han valgte i begyndelsen af 00'erne at forlade medicinens verden for at starte sin egen hedgefond. Her viste han, at han havde talent for at spotte over- og undervurderede aktier.

Med et ekstremt fokus - formentlig på grund af Aspergers syndrom - begyndte han omkring 2005 at interessere sig for det såkaldte subprime-markedet. Det var boliglån til folk med en dårlig kreditværdighed.

Boliglånene til boligejerne med dårlig kreditværdighed blev pakket ind i såkaldte collateralized debt obligation (CDO), og Michael Burrys analyse viste, at dette marked ville kollapse.

Ved hjælp af såkaldte credit default swaps, der gav en gevinst, hvis visse CDO'erne tabte deres værdi, satsede Michael Burry flere milliarder kr. på et kollaps. Hans investorer var dog langt fra tilfredse med Michael Burrys dispositioner.

De ville have ham til at fokusere på aktier, og de truede med bål og brand, hvis Michael Burry fortsatte. Michael Burry holdt dog fast, og tjente styrtende med penge til sig selv og sine investorer, da finanskrisen begyndte at buldre.

Ifølge Michael Burry har indeksfondenes popularitet ført til skævvredne priser på aktier og obligationer, som det ifølge Michael Burry var tilfældet med CDO'er op til finanskrisen. Ifølge ham vil pengestrømmen ind i indeksfonde på et tidspunkt vende.

»Og det bliver grimt,« lyder det fra Michael Burry.

Læs også