Privatøkonomi

Ekspert: Langt flere privatkunder kommer til at betale for at have penge i banken

Langt flere privatkunder vil blive ramt af negative renter på deres bankindlån i de kommende måneder, vurderer professor. Bevægelsen kan tage fart, hvis Den Europæiske Centralbank som ventet sætter sine renter yderligere ned i dag.

Artiklens øverste billede
CBS-forsker og professor Jesper Rangvid regner med, at flere privatkunder kommer til at betale for at have penge stående i banken fremover. Foto: Charlotte de la Fuente

Privatkunder med indeståender i banken på omkring 1 mio. kr. eller derover skal belave sig på at betale negative renter i banken fremover.

Det vurderer Jesper Rangvid, professor i finansiering på Copenhagen Business School, der dog ikke tør spå præcis, hvor lavt det ender.

En række kilder i finanssektoren, som ikke vil tale til citat, forventer, at grænsen ryger helt ned omkring 750.000 kr., såfremt Den Europæiske Centralbank, ECB, torsdag eftermiddag på sit rentemøde sender renterne yderligere ned.

»Jeg kan næsten ikke forestille mig andet, end at nu har man taget hul på bylden, og så vil vi efterhånden se flere privatkunder blive omfattet,« vurderer Jesper Rangvid.

I sidste måned indførte Jyske Bank negative renter for privatkunder med mindst 7,5 mio. kr. i indestående. Kort efter fulgte Sydbank trop med en lignende ordning.

En analyse fra Danmarks Statistik viser dog, at selvom tiltagene rulles ud i alle pengeinstitutter, ville det ved udgangen af 2017 blot dække mellem 4-5 pct. af privatkundernes indestående.

Bankerne er under pres for at tjene penge på deres indlån, som de selv ofte får forrentet med en negativ rente på finansmarkederne.

ECB ventes ifølge Nordea og Danske Bank torsdag eftermiddag at sætte sin toneangivende rente ned fra det nuværende minus 0,4 pct. til omtrent minus 0,6 pct., og Nationalbanken må sandsynligvis følge trop for at holde kronen i sit spænd mod euroen.

I den forgangne uge gjorde Nationalbanken det klart, at bankerne ikke som ønsket får mulighed for at sætte en større del af indlånsoverskuddet i Nationalbanken til 0 pct. i rente frem for til negativ rente som nu.

Nationalbankdirektør Lars Rohde pointerede, at skønt bankerne i 2018 tabte 1 mia. kr. på de negative renter, var den samlede indtjening i sektoren over 40 mia. kr.

Vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om, hvorvidt grænsen flytter sig.

Karen Frøsig, ordførende direktør i Sydbank

Jesper Rangvid konstaterer, at ved en indlånsgrænse på omkring 1 mio. kr. går de almindelige privatkunder fortsat fri, samtidig med at banken får betaling for op mod 30 pct. af de privates indestående.

»Bankerne har tab på dette, så det giver mening at sende noget af regningen videre,« konstaterer Jesper Rangvid.

Sydbanks ordførende direktør Karen Frøsig fortæller, at kunderne har taget de negative renter på indestående over 7,5 mio. kr. med ro. Mange er erhvervskunder, der i forvejen er vant til negative renter.

»Vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om, hvorvidt grænsen flytter sig. Det afhænger helt af markedet og rentens udvikling. Men i Sydbank ser vi ikke, at det skulle komme til at ramme småsparere generelt. Risikoen for at det vil have negative samfundsmæssige konsekvenser er simpelthen for stor – og det er bestemt ikke i bankernes interesse,« siger Karen Frøsig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.