Privatøkonomi

Sundhedsaktier kan blive hårdt ramt af valgkampen i USA

Flere storbanker anbefaler nu at sælge ud af sundhedsaktier i sin portefølje. Kampen om at have den hårdeste politiske tone over for medicinalselskaber i den amerikanske valgkamp spidser til, og det rammer også de danske selskaber.

Debatten om for høje medicinpriser og en offentlig sygeforsikring i USA kan være gift for sundhedsaktierne. Selvom præsidentvalgkampen først for alvor skydes i gang til næste år, så anbefaler flere storbanker allerede nu at holde sig væk og nedbringe sin andel af sundhedsaktier.

Aktierne kan nemlig blive gidsel i udskillelsesløbet om den kommende præsidentkandidat, og derfor bør investorer gøre sig mindre sårbare.

»Sundhedsaktier burde sådan set være noget, vi købte, når der er usikkerhed i økonomien, men de kan komme med en bitter eftersmag, hvis de bliver overskygget af politik, og der går overbudspolitik i den amerikanske valgkamp, ligesom det skete i 2016,« siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank Wealth Management, der har nedjusteret sin anbefaling på sektoren.

Lavere medicinpriser blev en mærkesag i valgkampen i 2016 og kostede dyrt for sundhedsaktierne, der i valgåret haltede 15,9 procentpoint efter det generelle aktiemarked i USA.

Mange danskere har en meget stor andel af sundhedsaktier og bør overveje at nedbringe den, hvis man ikke vil løbe en for stor risiko.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg

Også de europæiske sundhedsaktier blev ramt og lå 11,6 procentpoint under markedet i Europa. Og nu risikerer historien at gentage sig.

JP Morgan, Bank of America og Goldman Sachs har nedjusteret sine anbefalinger på sundhedsaktier på grund af øget politisk usikkerhed frem mod valget.

»Den høje grad af politisk usikkerhed og risiko for pres på indtjeningen i sektoren på grund af den foreslåede politik antyder, at politik vil tynge værdien af sundhedsaktierne de næste 15 måneder,« skriver David J. Kostin, investeringschef i Goldman Sachs.

Han peger på, at sektoren allerede har præsteret dårligt i år. I april blev der solgt stort ud af aktierne, efter at sygeforsikring for alle havde været i fokus i en debat med den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders. År-til-dato ligger sundhedsaktierne 13 procentpoint under S&P 500's generelle indeks.

Mange danskere vil også blive hårdt ramt, hvis ikke de tager deres forholdsregler. De danske investorer har nemlig en forkærlighed for sundhedssektoren. Dels fordi vi har nogle store danske selskaber i branchen, men også fordi, de historisk set har klaret sig godt.

Således udgør sundhedssektoren næsten 50 pct. af aktieindekset MSCI Danmark, der dækker over 17 danske selskaber, mens de blot udgør 12 pct. i MSCI-indekset for hele verden. I S&P 500 er vægtningen af sundhedsaktier på 14 pct.

»Mange danskere har en meget stor andel af sundhedsaktier og bør overveje at nedbringe den, hvis man ikke vil løbe en for stor risiko,« mener Lars Skovgaard Andersen.

Sundhedsaktier burde sådan set være noget, vi købte, når der er usikkerhed i økonomien, men de kan komme med en bitter eftersmag, hvis de bliver overskygget af politik.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg

Han vurderer dog, at det er en god ide at fastholde en vis eksponering, da det er en sektor med en stærk strukturel langsigtet vækst, som blandt andet er drevet af en aldrende befolkning og intensiv udvikling af nye lægemidler.

»Men har man en højere andel end de 12 pct. som i MSCI World, så skal man gøre op med sig selv, om man har en for høj risiko.«

En negativ stemning om sektoren kan hurtigt sprede sig, hvis Donald Trump forsøger at overtage agendaen fra Demokraterne og strammer tonen over for medicinalselskaberne, som han også gjorde i 2016.

»Det bliver hurtigt hele sektoren, der bliver talt ned, selvom det ikke er sikkert, at alle dele af sektoren vil blive ramt. Men det er investorerne ligeglad med. De trykker på knappen og sælger sektoren fra,« siger Lars Skovgaard Andersen.

BRANCHENYT
Læs også