Privatøkonomi

Kursforskelle kan være en god grund til at skifte realkreditinstitut

Finans fakta: Selv små kursudsving kan have store konsekvenser.

Der er ingen, der siger, at man behøver blive i sit gamle realkreditinstitut, når man lægger lån om. Arkivfoto: Michael Hansen/POLFOTO

Det er nærmest blevet hverdag, at kurserne på boligobligationer hopper op og ned omkring 100.

Ikke mindst det populære 1 pct. lån både med og uden afdrag har ført en omtumlet tilværelse over og under kurs 100. Når kursen runder 100 på en obligation, må realkreditinstitutterne ikke længere give lånetilbud i den. Og der er vel at mærke tale om, at gennemsnitskursen skal have været over 100 en helt dag.

Der har været mange eksempler på, at når obligationerne er gået over 100 i et institut, så har de stadig været under 100 i et andet og dermed stadig åbne.

At selv små kursudsving kan få konsekvenser, skyldes, at realkreditinstitutterne er gået over til lån med halve kuponrenter - altså 0,5 og 1,5 pct.

I øjeblikket er der en forskel på 0,3 point i højeste og laveste kurs både på 0,5- og 1 pct.-lånene. Eksempelvis er kursen på 1 pct. lånet uden afdrag 98,3 i Nordea og 98,0 i Realkredit Danmark.

Der skal tages et vist forbehold, da der er tale om et øjebliksbillede af kurserne. På andre dage kan styrkeforholdet være omvendt.

Men der er altså stor forskel, og selv om 0,3 point ikke lyder af meget, så kan det meget vel være afgørende for, hvor man skal have et tilbud hjem.

For mange, der har en relativ kort tidshorisont i deres bolig - måske fem år, betyder det faktisk en del at få et lån så tæt på kurs 100 som muligt. Det er nemlig obligationsrestgælden, man indfrier.

Vælger man et 1 pct. lån på 1 mio. kr. med afdrag i dag til kurs 99, får man en obligationsrestgæld på 1.030.000 kr. inklusive omkostninger, der er sat til 20.000 kr. (De kan typisk forhandles ned)

Vælger man et 0,5 pct. lån til kurs 95, bliver obligationsrestgælden ca. 1.074.000 kr. under de samme betingelser.

Har man en lang tidshorisont, behøver kursen ikke betyde så meget. Kurstabet bliver først udløst, når man indfrier, og i mellemtiden har man betalt en lavere ydelse.

BRANCHENYT
Læs også