Privatøkonomi

Priskrig på investeringsfonde har kun strejfet Danmark

Mens de private investorers omkostninger i nogle lande er mere end halverede, er danske investeringsfonde kun faldet marginalt i pris. Omkostningerne er kunstigt høje, mener rådgiver.

Danske investeringsforeninger vil komme til at sænke priserne meget mere, end de hidtil har gjort, hvis de vil klare sig i konkurrencen, vurderer den uafhængige rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen.
Foto: Stine Bidstrup

Mens omkostningerne i investeringsfonde er faldet kraftigt nogle steder i verden, har faldet været mere beskedent i Danmark. Det på trods af et øget antal passive fonde (med lave omkostninger, red.) og strengere oplysningskrav om omkostninger.

Uafhængig investeringsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen konstaterer, at bankerne stadig styrer danskernes penge ind i deres egne dyrere investeringsfonde.

»Men Danmark kan ikke i længden opretholde kunstigt høje omkostninger. Hvis investeringsforeninger og distributører skal overleve i længden, skal de kunne klare mindst en halvering af omkostningsniveauet og sandsynligvis mere end det,« vurderer Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Det internationale analysehus Morningstar gennemtrawler hver andet år investorernes omkostninger ved at eje investeringsfonde. De seneste mange år er omkostningerne faldet kraftigt. Men i bl.a. Danmark er faldet begrænset.

Ud fra de private investorers placeringer af penge i aktiefonde er omkostningsprocenten i 2019 1,3 pct. i Danmark mod 1,43 i 2017.

Prisen herhjemme er altså faldet, men til sammenligning er omkostningsprocenten på en aktiefond i Sverige nu nede på 0,6 pct., bl.a. fordi stadig flere vælger den superbillige statslige pensionsfond AP7. Omkostningerne i USA er på niveau med svenskernes.

Danmark er stadig meget lidt konkurrenceudsat på samme måde som Tyskland og Finland.

Thomas Furuseth, analytiker, Morningstar

»Danmark er stadig meget lidt konkurrenceudsat på samme måde som Tyskland og Finland. Måske vil de nye skatteregler for udenlandske fonde ændre på det i 2020. Der skal ofte en trigger til at udløse investorernes fokus på omkostninger,« konstaterer analytiker Thomas Furuseth, Morningstar.

Det internationale studie anbringer Danmark i kategori 3 af 5 som gennemsnitlig i omkostningsniveau.

Hos Finans Danmark pointerer direktør for investering og opsparing, Birgitte Søgaard Holm, at de danske fonde placerer sig i top, når Morningstar ser på både omkostninger, afkast og risiko.

»Omkostningerne herhjemme er faldet, og vi kan se, at priserne reduceres drypvist. Det kan både skyldes udsigten til lavere afkast og konkurrencemæssige forhold. Det er svært at spå om fremtiden, men mit gæt er, at vi vil se omkostningsniveauet falde gradvist,« siger Birgitte Søgaard Holm.

Læs også