Privatøkonomi

Tæt på rekord: Boligejere har omlagt lån for 185 mia. kr.

Den seneste konverteringsbølge er tæt på rekord. (Tal for konverteringsomfang opdateret.)

Foto: Jens Dresling

Ikke engang svagt stigende renter kan holde boligejerne tilbage.

Fristen for at opsige sit boliglån til december udløb fredag, og der er indtil videre omlagt lån for 185 mia. kr. Rekorden er 186 mia. kr. og blev sat ved den seneste opsigelsesfrist for tre måneder siden.

Det er ikke udelukket, at den bliver slået.

»Det er altid sådan, at selv om alle konverteringer fra oktober, bør blive indberettet i dag, så triller der ofte et par milliarder mere på over de kommende uger. Det billede plejer at forstærkes, når der har været stor travlhed,« siger boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Den netop overstående konverteringsbølge får en sikker andenplads i statistikken over store bølger. Førstepladsen er fra i sommers, hvor der blev opsagt lån for 186 mia. kr. og tredjepladsen stammer helt tilbage fra 2005, hvor der blev opsagt lån for 127 mia. kr.

Realkreditinstitutterne havde på forhånd forventet, at der ville blive opsagt lån for 190 til 200 mia. kr. Resultatet endte lidt lavere, og det skal primært forklares med de stigende renter i oktober, mener Lise Nytoft Bergmann.

I september var kursen på det 30-årige 0,5 pct. lån med afdrag oppe i 98,5, men i løbet af oktober faldt den til ca. 95. Det har taget toppen af konverteringerne, selv om der stadig har været usædvanligt travlt.

»Det har været nogle travle måneder, hvor vi har haft medarbejdere på arbejde både aften og weekend. Tusindvis af boligejere har fået regnet på deres muligheder for få en lavere rente rente, og mange har også valgt at gennemføre konverteringen. Det har været hektisk, men det er dejligt, at så mange boligejere nu har udsigt til en lavere rente på deres lån,« mener Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også