Privatøkonomi

Fuld fart på salget af sommerhuse

Lave renter, bedre lånemuligheder og stor mangel på udlejningshuse har sat skub i markedet for fritidshuse.

Der er fuld fart på sommerhusmarkedet. Også i Tisvildeleje, der stadig kan prale af landets højeste kvm-priser på sommerhuse, nemlig 41.864 kr. pr. kvm. Foto: Lars Krabbe

Det går stærkt på sommerhusmarkedet. I årets første tre kvartaler er der solgt 8.051 fritidshuse, hvilket ifølge Boligsiden.dk er det største salg i dette årti. Salget bæres frem af den lave rente, bedre lånemuligheder og gode muligheder for at få dækket en del af prisen via udlejning.

»Sommerhuse er en god historie rent investeringsmæssigt. Vi ser mange flere handler, markedet begynder at give anledning til stigende priser, og der er stor mangel på udlejningshuse. Jeg ser ret optimistisk på prisudviklingen. Særligt for sommerhuse i en rimelig kørselsafstand fra de større byer,« siger boligøkonom Mikkel Høegh, Jyske Bank.

En opgørelse fra Realkredit Danmark viser, at priserne i år er steget mere på sommerhuse end på huse og ejerlejligheder. Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig venter prisstigninger på fritidshuse på 2-4 pct. om året de kommende år.

»Den største trussel mod sommerhusmarkedet synes at være risikoen for, at det økonomiske opsving løber af sporet. Netop sommerhusmarkedet er det mest konjunkturfølsomme segment på boligmarkedet. Det skyldes, at sommerhuse har karakter af et luksusgode, der kan vælges fra, hvis økonomien strammer til,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Det er i høj grad sommerhusområder omkring de store byer, der fører an i sommerhusfesten. Det gælder bl.a. Nordsjælland og Odsherred. Flere steder i Vest- og Nordjylland er salg og priser stadig klemte med stort udbud af huse.

Lempelser
Folketinget har over de seneste par år lempet reglerne for sommerhuse for at understøtte markedet:
  • Det er blevet muligt at belåne op til 75 pct. af prisen med realkreditlån mod tidligere 60 pct.
  • Pensionister har lov til at bruge deres fritidshus til helårsbolig efter at have ejet det i et år mod tidligere otte år.
  • Ved udlejning gennem bureau er bundfradraget næsten fordoblet til godt 40.000 kr.

Det går dog også stærkt omkring Aarhus, bl.a. i Ebeltoft fortæller ejendomsmægler Simon Jensen, indehaver af Danbolig Ebeltoft.

»Boligejerne i Aarhus har fået højere friværdier og billigere lån. Det smitter af på sommerhusmarkedet i Ebeltoft. Husene købes primært af familier, der vil bruge dem selv. Men vi ser også flere og flere, der ønsker at leje ud, efter at bundfradraget er steget for dem, der lejer ud via bureau,« siger Simon Jensen.

Markedet understøttes også af, at pensionister nu kun behøver at have ejet deres sommerhus et år, før de kan få lov at bruge det som helårsbolig.

BRANCHENYT
Læs også