Privatøkonomi

Her har danskerne den højeste og laveste indkomst

Danskernes indkomst steg i snit 2,2 pct. fra 2017 til 2018. Men deler man landet op, hersker der stadig store geografiske forskelle på indkomstens størrelse.

Foto: Christian Klindt Sølbeck

Selv om danskernes årlige indkomst stiger, hersker der stadig stor forskel på, hvor mange penge borgerne i de enkelte landsdele har mellem hænderne.

Den gennemsnitlige dansker havde i 2018 en årlig indkomst efter skat på 235.000 kr., hvilket er en stigning på 2,2 pct. i forhold til året før. Det viser tal som Arbejdernes Landsbank har indsamlet på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

»Det er ikke nogen overraskelse, at danskerne blev rigere i 2018. Sidste år steg lønmodtagerbeskæftigelsen med 45.000 personer, og lønningerne steg med 2,5 procent, hvorfor det er helt naturligt, at danskerne i gennemsnit bliver rigere,« siger Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank.

Selv om alle landsdele har oplevet fremgang i indkomsten fra 2017 til 2018, er der stadigvæk tusindvis af kroner til forskel på de forskelle landsdele.

Ikke overraskende er det i det nordsjællandske, at man finder den højeste disponible indkomst. Borgerne i Nordsjælland havde i 2018 knap 290.000 kr. efter skat. Herefter følgerne kommunerne omkring København, hvor den gennemsnitlige indkomst lå på 267.000 kr.

I selve København lå indkomsten på 237.000 kr. sidste år, hvilket placerer landets hovedstad i midten af indkomstfeltet.

Helt i bunden finder man Bornholm, hvor borgerne i snit havde 203.000 kr.

Efter bornholmerne finder man Fyn med 215.000 kr., hvilket er et nøk mindre end Nordjylland, hvor indkomsten sidste år landede på 216.000 kr.

Hos Arbejdernes Landsbank vurderer man, at den gennemsnitlige indkomst på tværs af landet også er gået frem i 2019, selv om året endnu ikke er opgjort.

»Der er rigtig gode udsigter til at danskerne også bliver rigere i år. Lønningerne er stadig stigende, og beskæftigelsen er i årets første syv måneder steget med knap 24.000 personer. Vi forventer at beskæftigelsen skal stige yderligere i år, hvorfor der er alt mulig grund til at forvente, at danskernes indkomst som helhed også stiger i år,« siger Anders Christian Overvad.

BRANCHENYT
Læs også