Privatøkonomi

Ny adfærd giver bonus: Boligejere har sparet 575 mio. kr. på bidragssatsen

Landets boligejere har sikret sig selv lavere bidragssatser ved at lægge deres lån om.

Artiklens øverste billede
Boligejernes søgning mod lån med afdrag og længere rentbinding har sikret dem store millionbesparelser. Arkivfoto: Michael Hansen

Boligejernes større fokus på at afdrage på deres realkreditlån og låse renten fast i en længere periode har sikret dem store millionbesparelser.

Ændringen i låneadfærd betyder, at boligejerne sparer 575 mio. kr. i årlige bidragsbetalinger i forhold til oktober 2016, da priserne toppede. Det viser tal fra Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark.

»Den faldende bidragssats drives særligt af, at boligejerne søger væk fra lån med kort variabel rente og afdragsfrihed,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Udover at boligejere sikrer sig selv lavere priser ved at vælge billigere lånetyper, har årets historisk store konverteringsbølger også udløst besparelser.

Året har budt på de to største konverteringsbølger nogensinde, hvor lån for 370 mia. kr. er blevet omlagt. I den forbindelse har mange fået vurderet deres bolig på ny. Det har givet faldende bidragssatser.

»Belåningsgraden falder typisk i forbindelse med en låneomlægning, fordi boligpriserne i mange områder har været stigende gennem en årrække. Det trækker i retning af en lavere bidragssats efter en ren låneomlægning,« forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

Den gennemsnitlige bidragsbetaling er faldet siden efteråret 2016, men faldet er taget til i styrke. Således er mere end halvdelen af den samlede besparelse kommet i hus i år.

Den kommende tid vil byde på en yderligere reduktion af den gennemsnitlige bidragsbetaling, vurderer Realkredit Danmark, fordi den ændrede låneadfærd fortsat vil veksle de relativt dyrere flexlån og afdragsfrie lån med andre og billigere lånevarianter.

Konkurrenten Totalkredit bekræfter udviklingen.

»Vores kunders gennemsnitlige bidragsbetaling er nu den laveste i fem år. Vi ser en markant flytning fra variable til fastforrentede lån. Det er godt for de danske boligejere, som får en lav fast rente, og det er godt for samfundet, fordi det giver stabilitet. Men det betyder, at vores bidragsindtægter falder,« siger Camilla Holm, adm. direktør i Totalkredit.

Flere prisstigninger fik den gennemsnitlige bidragssats, som boligejere betaler, til at toppe i efteråret 2016. Den var på det tidspunkt 0,895 pct. Siden er den faldet med 0,038 pct. Med et samlet realkreditudlån til privatkunder på 1.510 mia. kr. betyder faldet, at boligejere betaler 575 mio. kr. mindre i bidragssats nu, end de ville have gjort, hvis ikke de havde ændret adfærd.

Mens den gennemsnitlige bidragssats er faldet siden sidst i 2016, har et stigende udlån betydet, at den samlede bidragsbetaling fortsatte med at stige indtil sidste år. Det viser tal fra Finanstilsynet, som også omfatter erhvervskunder.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.