Privatøkonomi
BREAKING

Topskat sætter tidligst ind i Danmark - selv med lettelser i 2020

Sidste år betalte 470.000 danskere topskat. Det tal ventes at falde fra næste år. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Grænsen for, hvornår man betaler topskat i Danmark, bliver sat op i 2020. Alligevel kommer Danmark til at fastholde sin plads som det land i Norden, hvor topskatten tidligst sætter ind.

Det skriver Berlingske Business.

Næste år bliver topskattegrænsen hævet til 531.000 kr., hvor den i dag er på lige under en halv million kr. Selv om det vil betyde færre danskere, der betaler topskat, fastholder Danmark sin førsteplads, når det kommer til betaling af topskat i Norden.

Det forstærkes af, at Sverige, der har holdt andenpladsen i nordisk topskat, fra næste år vil afskaffe topskatten.

Claus Thustrup Kreiner, der er professor i økonomi ved Københavns Universitet og tidligere vismand, forsker i, hvad topskatten gør for danskernes lyst til at arbejde. Han mener, at en høj topskat er med til at bremse den økonomiske aktivitet i Danmark. Det er dog svært at måle, hvor stor effekten er.

- En høj topskat har nogle uheldige, forvridende effekter. Udviklingen i BNP bliver lavere, end den ellers ville have været. Det er ikke sådan, at vi vil få vækstrater på to eller tre pct. hvert år med en lavere topskat. Men den gennemsnitlige indkomst vil være højere, siger han til Berlingske Business.

Sidste år betalte 470.000 danskere topskat. Det tal ventes at falde fra næste år. Men havde vi i Danmark haft samme topskattegrænse som i Sverige, ville blot 290.000 danskere have betalt topskat.

Læs også