Privatøkonomi

Professor: Aktiesparekontoen lever ikke op til sit formål

En ny opgørelse fra Skatteministeriet viser, at interessen for aktiesparekontoen er dalet kraftigt hos befolkningen siden indførelsen i januar.

Aktiesparekontoen, der er en særlig type konto med formålet at gøre det nemt og økonomisk attraktivt for almindelige borgere at investere i aktier, lever ikke op til sit formål.

Kontoen bør derfor lide en naturlig død, vurderer CBS-professor Michael Møller ifølge Børsen.

Og professoren står tilsyneladende ikke alene med sin skepsis.

En ny opgørelse fra Skatteministeriet viser nemlig, at interessen for aktiesparekontoen er dalet kraftigt hos befolkningen siden indførelsen i januar.

I januar blev der oprettet hele 12.000 konti med håbet om en enklere investeringsprocedure, men siden har væksten i nye konti været faldende. I september blev der endda nedlagt flere konti, end der blev oprettet, viser opgørelsen.

Ifølge Michael Møller skyldes det, at den særlige konto har gjort et i forvejen kompliceret skattesystem endnu mere indviklet.

Kritikken lyder blandt andet, at brugernes kapitalbeholdning på kontoen lagerbeskattes med 17 pct. uanset om aktierne er steget eller ej, mens indskuddet på kontoen ikke må overstige 50.000 kr.

Det betyder, at investorer hurtigt skal forholde sig til to forskellige aktiebeskatninger.

- Jeg arvede et større pengebeløb, og jeg kunne ikke investere dem via aktiesparekontoen på grund af loftet. Så jeg måtte investere dem via min almindelige konto. Så havde jeg pludselig to konti med forskellige regler, jeg skulle holde styr på, og derfor trak jeg pengene ud af aktiesparekontoen, siger Jacob Krog Löschenkohl, der er én af de personer, som har lukket sin aktiesparekonto, til Børsen.

Læs også