Privatøkonomi

Her er der "black friday" på boligmarkedet

Kæmperabatter er ikke nok for at få boligen solgt flere steder i landet.

Mange boligejere må give store rabatter, men kan ikke få solgt primært i Udkantsdanmark. Foto: Martin Lehmann

Når butikkerne afholder black friday, er det frivilligt.

Når boligejerne er nødt til at gøre det samme, er det langt fra frivilligt.

Mange boliger i landdistrikterne står fasttømret på salgshylderne og kan ikke blive solgt trods gigantiske rabatter, viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

Et af dem ligger på Bursøvej i Bursø ved Maribo. Ejendomsmægleren beskriver det med ordene:

»I det hyggelige landsbymiljø Bursø i cykelafstand fra det unikke naturområde ved Maribosøerne og tilhørende skovområde ligger dette pudsede hus med bølgeeternit, der er renset og malet som tagbelægning på en absolut overkommelig grund primært anlagt med græsarealer samt en overdækket fliseterrasse i umiddelbar forlængelse af selve huset.«

Huset har været til salg i 3.888 dage - det er næsten 11 år - og prisen er banket ned med 54 pct.!

Størst rabat får man på Skovbyvej på Sydals. Rabatten er 68 pct., og prisen blot 95.000 kr. Huset beskrives ikke overraskende som et ”håndværkertilbud”.

»Der er fortsat områder i Danmark, hvor det er svært at sælge sin bolig, og i de tilfælde har man som sælger reelt kun prisen at arbejde med for at nå frem til et salg,« siger kommunikationsdirektør for Boligsiden, Birgit Daetz.

Mange boligkøbere har fokus på boligens energimærkning, og et af fællestrækkene ved boligerne på landet er, at de har et lavt energimærke og dermed relativt høje energiomkostninger.

Der er dog næsten altid en god grund til, at en bolig forsøges solgt til udsalgspriser. Ofte er prisen sat for højt fra begyndelsen, og det er en dårlig idé, mener ejendomsmæglerne.

For hvis en bolig kommer til at hænge for længe, mister køberne interessen, og de, der er interesserede, forventer yderligere rabat.

»Den erfarne tilbudsjæger ved, at man altid bør overveje, hvorfor prisen er sat ned. Nogle gange gør man ganske enkelt et kup, fordi sælgeren har brug for at komme af med sin vare. Men i de fleste tilfælde, er der andre årsager til, at en bolig bliver reduceret i pris,« mener Birgit Daetz.

Læs også