Privatøkonomi

Boligejerne har konverteret i rekordtempo: Flere er på vej

Det vurderes, at ca. 300.000 boligejere med fordel kan lægge deres lån om.

Hvis obligationskurserne kan holde sig på det nuværende høje niveau, vil der formentlig komme en ny konverteringsbølge næste år. Arkivfoto: Joachim Adrian Foto: Adrian Joachim

Banker og realkreditinstitutter er blevet forgyldt i år, fordi boligejerne har lagt lån om som aldrig før. Noget tyder på, at det fortsætter i 2020. Lån for op mod 400 mia. kr. er konverteringsmodne.

Ved de seneste to opsigelsesfrister alene, blev der lagt lån om for ca. 400 mia. kr. I øjeblikket er der 2 pct. lån for 300 mia. kr. Der er lån for ca. 100 mia. kr. med en rente på 2,5 pct. eller derover.

Der er over 200.000 boligejere med et 2 pct. lån og ca. 100.000 med et 2,5 pct. lån eller derover, vurderer Arbejdernes Landsbank.

»Det er dog ikke det samme som, at alle lånene er konverteringsmodne. F.eks. hvis man har kort tidshorisont, eller hvis lånet er for lille til, at det kan betale sig at omlægge det,« siger privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, Brian Friis Helmer.

Størst gevinst er der i sagens natur ved at omlægge et 3 pct.-lån til et 1. pct.-lån. For hver mio. kr., man har lånt, falder den månedlige bruttoydelse med 840 kr. Samtidig stiger afdraget med 760 kr.

Uanset hvilket lån, man lægger om, stiger afdraget. Selv med en konvertering fra 2 til 1 pct. stiger afdraget 430 kr. hver måned. Afdrag er reelt en opsparing.

»Det vil derfor ikke overraske mig, hvis vi ved udgangen af januar står med en ny konverteringsbølge. Jeg regner ikke med, at vi kommer op i nye konverteringsrekorder, som vi så med 185 mia. kr. ved udgangen af juli og oktober,« siger Brian Friis Helmer, der forventer, at lån for ca. 100 mia. kr. vil blive lagt om.

Kursen på det 30-årige 1 pct. lån med afdrag har ikke svinget ret meget de seneste måneder. Selv et lille fald efter det britiske parlamentsvalg og nyt fra handelskrigen mellem USA og Kina er indhentet.

Ved indgangen til november var kursen ca. 99.

BRANCHENYT
Læs også