Privatøkonomi

Disse aktier sluttede året under størst belejring

Pandora sluttede 2019 som den mest shortede aktie i Danmark, viser seneste opgørelse fra Finanstilsynet.

Pandora var i december den mest shortede aktie. Arkivfoto: Jakob Dall

Pandora sluttede det forgangne år som den aktie, hvor der blev spekuleret mest i kursfald. Ved udgangen af 2019 var 12,6 pct. af aktierne i smykkeproducenten nemlig shortet, viser Finanstilsynets månedlige opgørelse over shortpositioner på det danske aktiemarked.

Dermed kom Pandora igennem 2019 med tre rene førstepladser og én delt førsteplads, når man gennemgår Finanstilsynets opgørelse over hvilken aktie, der har været mest shortet i årets 12 måneder.

For Pandora faldt andelen af shortpositioner fra 13,2 pct. i november. Det samme var tilfældet med andenpladsen, som Ambu satte sig på. Her faldt andelen fra 8,6 pct. i november til 8,1 pct. i demcember. For hele året fik Ambu fire rene førstepladser samt én delt førsteplads.

Top-tre i december blev rundet af med Bang & Olufsen, hvor 6 pct. af aktierne var shortet. Her er der tale om en stigning i forhold til november, hvor andelen lå på 4,4 pct.

Når man shorter en aktie, spekulerer man i, at den vil falde i værdi. Har man en shortposition i en aktie, tjener man penge, hvis aktien falder i værdi. Omvendt taber man penge, hvis aktien stiger i værdi.

Det er typisk udenlandske hedgefonde, som shorter danske aktier. Hedgefonde adskiller sig fra de typiske danske investeringsforeninger ved, at de netop kan shorte aktier.

Reglerne på det danske marked kræver, at shortpositioner over 0,2 pct. i en aktie skal indberettes til Finanstilsynet. I alt var der ved udgangen af september shortpositioner på mere end 0,2 pct. i 35 danske aktier.

En aktie kan dermed være mere shortet, end det fremgår af statistikken fra Finanstilsynet.

BRANCHENYT
Læs også