Privatøkonomi

Fraflytning kan trykke boligpriserne yderligere i de små kommuner

Boligmarkedet er stadig under pres i flere kommuner 10 år efter afslutningen af finanskrisen.

Priserne falder fortsat på Lolland, og fraflytningen stiger.. Arkivfoto: Morten Langkilde. Priserne falder fortsat på Lolland, og fraflytningen stiger.. Arkivfoto: Sofia Busk Foto: Sofia Busk

Huspriserne falder stadig i mange små kommuner, og yderligere fraflytning vil formentlig forstærke den effekt.

I 20 af landets mindre kommuner er priserne faldet siden 2010, viser nye tal fra Boligsiden.dk. I 2010 var finanskrisen mere eller mindre overstået.

Værst ser det ud på Lolland, hvor priserne er faldet næsten 35 pct. Her den gennemsnitlige kvm-pris nu helt nede på 3.470 kr.

Og der er ikke meget håb at hente i de trængte kommuner. Mange vil nemlig flytte til andre områder, viser prognoser fra Danmarks Statistik. Tallene er bearbejdet af Nordea Kredit.

På Lolland ventes 5,4 pct. af befolkningen at flytte væk de kommende 10 år. Endnu værre ser det ud i Lemvig, hvor der ventes en fraflytning på 6,6 pct.

Der har været prisfest i de fleste store kommuner, men der er altså fortsat nogle, der ikke er inviteret med.

Et fællestræk for de kommuner, der er presset, er, at de mangler en metropol. Region Hovedstaden og Østsjælland har København, Fyn har Odense, Østjylland har Aarhus, Nordjylland har Aalborg og Sydjylland har Esbjerg og trekantsområdet.

I Vestjylland og i Syd- og Vestsjælland er der ingen byer, hvor indbyggertallet kommer over 100.000, konstaterer boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

»Selv om der ikke er en direkte sammenhæng mellem en kommunes indbyggertal og boligprisudviklingen, er der alligevel en tendens til, at priserne stiger mest i de tætbefolkede dele af landet,« mener hun.

Men den forventede fraflytning kan altså komme til at gøre ondt.

Læs også