Privatøkonomi
BREAKING

Pensionsselskab: Derfor tegner 2020 til at blive et godt aktieår

Velliv har set på, hvordan det historisk er gået på aktiemarkedet efter et super år som 2019.

Velliv venter positive aktieafkast i år. Foto: Johannes EIisele/AFP

Historiebøgerne taler for, at 2020 bliver et år med plusser på aktiemarkedet.

Sådan lyder det fra pensionsselskabet Velliv, hvor chefstrategen Henrik Henriksen i forbindelse med en analyse har været en tur i annalerne for at se på, hvordan det ledende amerikanske aktieindeks S&P 500 har klaret sig efter et rigtig godt aktieår som i 2019, hvor stigningen lød på næsten 29 pct.

Hvis historien på nogen måde kan givet et fingerpeg om udviklingen i S&P 500-indekset, er der langt fra lagt op til, at 2020 vil byde på negative afkast, viser Vellivs gennemgang af den historiske udvikling.

Det fortæller historiebøgerne
  • Siden 1958 har der været 21 år, hvor det amerikanske S&P 500-indeks har givet et afkast på mere end 20 pct.
  • I disse 21 tilfælde har medianafkastet ligget på 13,5 pct.
  • I 15 af de efterfølgende år har aktiemarkedet givet et positivt afkast.
  • I seks af de efterfølgende år har aktiemarkedet givet et negativt afkast
  • I to af de efterfølgende år har afkastet været højere
  • År 2000 var det dårligste af de efterfølgende år. Her gav S&P 500-indekset et afkast på minus 9 pct.

»Siden 1958 har der været 21 år med superafkast på mere end 20 pct. Og her viser historien, at der i 15 af de efterfølgende år har været et positivt afkast, og kun i seks tilfælde har afkastet været negativt. Det svarer til, at godt 70 pct. af årene er endt positivt for investorerne,« skriver Henrik Henriksen.

Analysen viser, at medianafkastet for S&P 500-indekset i året efter et år med afkast på mere end 20 pct. har været 13,5 pct. Det er højere end afkastet på 10 pct., som det amerikanske indeks gennemsnitligt har givet.

»Af de seks negative år var år 2000 det dårligste. Her gav aktiemarkedet et negativt afkast på ca. 9 pct. Det var vel og mærke i en periode, hvor den amerikanske centralbank strammede pengepolitikken markant. Noget der ikke er udsigt til i 2020. Det viser meget fint, at man som investor forholdsvis sjældent går fra himmel til helvede,« skriver Henrik Henriksen.

Det er dog ikke kun historien, som får Velliv til at se positivt på udviklingen i år.

»Jeg er blevet lidt mere optimistisk på den økonomiske vækst i 2020, end jeg var for bare seks måneder siden. Pilene peger i den rigtige retning, og der er mindre og mindre, der peger mod, at 2020 bliver året, hvor USA rammes af recession. Derfor har jeg forventning om, at aktiekurserne vil udvikle sig positivt i år om end ikke på det niveau, vi har set i 2019,« lyder det fra Henrik Henriksen.

I Velliv er man dog langt fra jubeloptimister i forhold til 2020. Der er nemlig også usikkerhedsmomenter, påpeger Henrik Henriksen.

»Vi er så langt inde i det økonomiske opsving, at det i sig selv giver grund til ikke at lægge alt på rød. Samtidig kan jeg godt finde flere andre usikkerheder ude i verden. Dels er handelskonflikten mellem USA og Kina ikke længere end et tweet fra Trump fra at blusse op, dels kan man frygte, at handelskonflikten rykker til Europa, og endelig sidder centralbankerne fortsat på nøglen til stabilitet på finansmarkeder.«

BRANCHENYT
Læs også