Privatøkonomi

Forbrugerne er optimistiske, men vil ikke bruge penge

Mange negative nyheder om verdensøkonomien kan have påvirket danskernes lyst til at bruge penge.

Lysten til at øge forbruget er stadig begrænset hos de fleste danskere. Arkivfoto: Stine Bidstrup Foto: Stine Bidstrup

Vi oplever økonomisk fremgang. Vi tror på endnu mere fremgang. Men vi bruger ikke flere penge.

Og det kommer vi formentlig heller ikke til, mener privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

»Jeg tror ikke på et forbrugsboom i år. Danskerne sidder stadig tungt på pengene, og sammenlignet med 2019 er der udsigt til, at vores reale rådighedsbeløb vokser lidt langsommere i år end sidste år,« siger Louise Aggerstrøm.

Den manglende lyst til at bruge penge kan skyldes, at der er udsigt til, at priserne stiger lidt hurtigere end sidste år. Et par særlige forhold som et lavere særligt ferietillæg og udskydelsen af, hvornår mange kan regne med at få penge tilbage fra boligskatten forrykker også forbruget, mener hun.

Den manglende lyst til at bruge flere penge står i kontrast til forbrugertillidsindikatoren, som Danmarks Statistik offentliggjorde onsdag. Forbrugertilliden ligger på 4,5 i januar mod 2,5 i december. Dermed ligger indikatoren lidt højere end gennemsnittet på 3,5 det seneste halve år.

I Økonomisk Redegørelse fra december blev der anslået mere optimistiske toner. Der er flere ting, som kan skubbe til forbruget i det kommende år, mener Finansministeriet, der står bag redegørelsen.

Mange boligejere har udsigt til at få boligskat tilbage, og så betyder den lave rente, at boligudgifterne er historisk lave.

»For mange betyder det mere luft i budgettet, og det kan omsættes til forbrug,« hedder det bla. i redegørelsen.

Det er dog stadig uvist, hvornår boligejerne får deres boligskat tilbage, og det er en af usikkerhedsfaktorerne, fastslår Louise Aggerstrøm.

»Man skal være varsom med at tolke for hårdt på et enkelt tal. Når det så er sagt, er der ingen tvivl om, at danskerne har været forholdsvist tilbageholdende med at bruge penge, og det godt kan afspejle, at der kom mange negative nyheder fra verdensøkonomien sidste efterår,« siger hun.

Derfor er det også en velkommen nyhed, at danskerne generelt er blevet lidt tryggere om fremtidsudsigterne.

»Forhåbentlig vil det give mere mod på at gå ud og bruge penge,« siger Louise Aggerstrøm.

BRANCHENYT
Læs også